Israelul este in razboi, nu doar Fasia Gaza

A trecut si operatiunea electorala a premierului Marcel Ciolacu de evacuare a romanilor din Fasia Gaza. Este un bun prilej de a recapitula un moment controversat al politicii noastre externe subordonata de PSD de la venirea Luminitei Odobescu la MAE.

In inregistrarea din 8 noiembrie de la Digi Tv aici la minutul 5.30 ministrul spune clar ca romanii din Gaza sunt evacuati pe bugetul statului pentru ca sunt in zona speciala, de razboi si ca daia Romania trebuei sa asigure pe cheltuiala statului evacuare. In plus premierul a declarat la cald ca va fi asigurat un program special de sprijin in tara pentru romanii palestinieni.

In acelais timp nu trebuie uitat ca acelasi guvern si acelasi ministrul de externe au aplicat tratament discriminatoriu pentru romanii din Israel, romanii israelieni care au trebuit sa se descurce singuri, pe banii lor. Asta se intampla dupa ce guvernul israelian a declarat ca Israelul este in razboi si dupa ce zile intregi orasele israeliene au fost bombardate.

Pentru guvernul roman si pentru Marcel Ciolacu, razboi este doar in Fasia Gaza si doar romanii palestinieni trebuiau salvati, romanii israelieni sa se descurce, sa plateasca biletele sa astepte cursele.

Pe larg s-a scris aici Repatrierea din Israel | Statul român nu plătește transportul. De ce costă ca să te întorci acasă?

Pozitia pro-palestiniana si desicriminrea aplicata de guvernul Romaniei si cu largul concurs al ministrului de externe s-a vazut si la vizita premierului Marcel Ciolacu la Tel-Aviv. In acea vizita premierul nu a avut timp sa se vada cu cetatenii romani israelieni care aveau nevoie de repatriere.

Pozitia pro-palestiniana a premierului Ciolacu si gafele de la MAE ar trebui sa ne ingrijoreze. Capacitate de gestionare a crizelor este in acest moment subordonata politic de PSD si doar un noroc face ca sa nu avem reactii din partea Israelului.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.