ISPRI într-o nouă etapă

Știrea – Dan Dungaciu pierde, după 12 ani, conducerea Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ (ISPRI) via PressHub

O noua conducere, o noua viziune, o noua etapa, același institut în aceeași Academie Romana in aceeasi preafrumoasă cercetare stiintifica romaneasca.

Cateva lectii

  1. Dupa standarde internationale / europene 12 ani / 3 mandate in sfera conducerii cercetării relațiilor internaționale este prea mult si prea riscant într-un domeniu în care se presupune ca ISPRI trebuie sa fie competitiv.
  2. Partea asta este mai sensibila. Să vedem dacă reușesc să mă exprim. Statutul directorului de institut din Romania pe zona științelor umaniste se află într-o dinamică exasperant de lungă și conflictuală pe axa Director Fondator – Director Reformator – Director Conservator. Câteodată Directorul Reformator după ce obține rezultate și recunoaștere începe să se creadă Director Fondator dar in realitate are o politică de Director Conservator.
  3. Un institut de relații internaționale al unei academii europene dintr-o țară fostă comunistă are 3 condiții de îndeplinit pentru a se dezvolta ”armonios și lin”. Sigur că există și un context care influențează institutul dar esențial rămân ”actele și faptele”.
    • O performanță academică de nivel european și câteodată chiar mai mult. Acest mai mult înseamnă o recunoaștere internațională măcar pe o nișă relevantă pentru ALȚI parteneri internaționali nu doar pentru nivelul național. Să fie prezent activ în rețeaua institutelor de profil europene.
    • O neutralitate în programe, politici, decizii și proiecte nu doar în regulamente.
    • A se evita tentația de a exagera cu aplicarea în practică a ideii că institutul are un statut special. În contextul competiției pentru diverse resurse riscul este ca rapid un ”institut special” să fie controlat de fapt prin pârghii non-academice.

Din studenție îi cunosc pe ambii, fostul director Dan Dungaciu și actualul director Cătălin Avramescu. Nu pot să spun că sunt sau că le-am fost prieten, îi consider foști colegi. Am momente in care ii apreciez dar ii si critic, e normal. Sunt total diferiți dar cu aceeași motivație puternică de a performa în domeniile lor de activitate. Imaginea publică a celor doi, atitudinile, orientările politice și convingerile lor nu le discut aici.

Cea mai mare greșeală acum ar fi ca se identifice/ critice/evalueze ISPRI cu directorul, fost sau actual.

Până la un punct Dan Dungaciu a fost un director reformator dacă ne referim strict la evoluția ISPRI de la un institut de teorie socială etc la ce este acum.

Cătălin Avramescu va trebui să demonstreze că are viziunea unui director tot reformator. Și sunt convins că el înțelege că testul este agenda institutului și comunitatea științifică din jurul institutului și nu propria imagine.

Îi urez succes pentru că nu va fi ușor.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.