Despre vizita premierului Marcel Ciolacu in America si diplomatia PSD-ului in an electoral.

Disclaimer- nu sunt fan Andrei Muraru sau fan fratii Muraru, nu am informatii clare despre rezultatele obtinute de ambasadorul Muraru, in afara de evenimentele publice prezentate pe social media. Deci nu judec prestatia sa acum.

Later edit: uitasem si de minciuna lui Marcel Ciolacu. Dupa ce a aparut incidentul pe presa de la intalnirea cu diaspora, Marcel Ciolacu livreaza o minciuna. A spus ca de fapt, componenta delegatiei romane care mergea la intalnirrile politice nu era definitivata in seara in care amabsadorul Muraru a facut scandal. Afirmatia lui Ciolacu este neadevarata. Nu se comunica la Departamentul de stat cu o seara inainte componenta unei delegatii straine care este primita de Secretarul de stat. Partea americana avea lista fara Muraru cu mult inainte ca premierul Ciolacu sa se urce in avion la Otopeni.

  • Premierul decide componenta delegatiei care merge la intrevederea cu secretarul de stat american dar este o dovada de respect fata de gazde sa ai ambasadorul tarii tale in sala daca si ambasadorul american din Romania este prezent in sala. Sigur ar fi fost locuri libere pentru el si pe randul de scaune din spate.
  • Premierul Ciuca prin omisiunea ambasadorului a transmis oficial si la cel mai inalt nivel catre Departamentul de stat ca ambasadorul roman nu se mai bucura de increderea sefului Guvernului roman.
  • Totul s-a petrecut de fata cu mininstrul de externe Luminita Odobescu, pentru ca nici in MAE ambasadorul Muraru, om numit politic, nu este bine vazut sau apreciat de diplomatii de profesie.
  • Andrei Muraru a jucat politic cinic si manipulativ foarte bine toata scena de la intalnirea cu comunitatea romaneasca. Muraru a decredibilizat vizita lui Ciolacu in fata votantilor din diaspora in calitatea sa de veriga intre diaspora si guvernul roman. A profitat politic si nu va fi iertat de PSD.
  • Acest lipsa din delegatie va fi receptionata ca semnal politic de partea americana deja obisnuita de la “precedentul Basescu”.
  • La nivel diplomatic, profesional, relatia bilaterala se deterioreaza. Cand partea americana stie ca nu mai poate folosi canalul ambasadorului roman activitatea operationala se restrange pe anumite directii si americanii trebuie sa intareasca alte canale cu Romania, cu alte probleme de adaptare si de gestionare.
  • Nu este primul guvern roman care isi decredibilizeaza proprii amabasadori, chiar si numiti politic. Saga a inceput cu domnul Geoana, ambasador la Washington. Iar Geoana are si acum un canal diplomatic pe care PSD nu are cum sa il blocheze.
  • Costurile politice si diplomatice pentru Romania nu conteaza pentru grupurile din PSD cand acestea s-au decis sa izoleze un ambasador. De fapt in anul electoral oamenii PSD pun presiune constant si dur pe personalul diplomatic din capitalele importante. Apar brusc vizite inopinante, telefoane atent tintite si „multi colaboratori” care monitorizeaza pentru PSD ce se intampla prin anumite ambasade.
  • Rechemarea ambasadorului Muraru, previzibila, nu va rezolva problema de fond a PSD. Livrarea mesajelor favorabile la Washington, chiar cu o administratie democrata, nu sunt punctul forte al PSD de multi ani iar echipa lui Marcel Ciolacu va fi obligata sa apeleze la una dintre multele firme americane de lobi.
  • Concluzia: gafa din Germania ( invitatia fortelor germane in Romania), gafa din criza din Gaza (ignorarea evacuarii cetatenilor romani din Israel ) si gafa de acum de la Washington ne arata ca punctul slab al lui Marcel Ciolacu este politica externa. Acelasi punct slab al PSD de la Adrian Nastase incoace.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.