Cooperarea NATO-UE

Celor interesati de relatia NATO-UE le recomand ultima declaratie comuna lansata cu ocazia reuniunii ministrilor de externe NATO.

Eu ma rezum la doua sublinieri.

Prima, in document apare un mesaj destinat presedintelui Donald Trump, ar fi primul emis si agreeat ofical de ambele organizatii in domeniul relatiei transatlantice.

We underline that non-EU Allies substantially contribute to European security and defence overall, as well as continue to make significant contributions to the EU’s efforts to strengthen its capacities to address common security challenges. For the strategic partnership between NATO and the EU, non-EU Allies’ fullest involvement in these efforts is essential. We encourage further mutual steps in this area to support a strengthened strategic partnership. To this end, reinforced dialogue and consultations on security and defence issues, as appropriate, is important.

A doua, de impresie generala. Documentul prin continut demosntreaza un efort sustinut pentru a extinde meniul cooperarii. Cele mai avansate ca potential si impact imediat mi se par prioritatile in cooperarea maritima si Cyber security. Din pacate, cu tot efortul de a diversifica domeniile, nu constatam un progres in mecanismele de cooperare. Documentul face referire doar la contactele intre staff-uri si la formatul consacrat deja PSC-NAC.

Va mai dura pana se va discuta  de posibile mecanisme pentru misiuni comune, daca se va accepta. As fi vrut sa vad ca exista un efort conceptual si politic sa se treaca de la consultare si cooperare la co-decizie. Probabil ca am asteptari prea mari, dar mai devreme sau mai tarziu, cand ai un spectru larg de domenii de cooperare si daca vrei progres, inerent ajungi la problema unor decizii comune. In acest sens, cateva elemente exista in documentul mentionat  si vor fi utile in viitor.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.