Dezbatere GDS

Am fost la dezbaterea organizata ieri de GDS la care a fost invitat premierul Dacian Ciolos. Dintre persoanele publice au mai venit A. Gorghiu si Nicusor Dan.

Cateva impresii telegrafice.

GDS a dat impresia ca s-a mobilizat pe ultima suta de metri si doar pentru a marca aderenta grupului la tabara Ciolos/PNL/USR.

Premierul Ciolos mi-a lasat impresia ca nu este conectat la campanie, mai mult decat un cetatean obisnuit. Statutul autoimpus de neinregimentat politic sugereaza ma mult ca premierul asteapta sa vada ce rezultate obtin PNL si USR pentru a vedea de care dintre ele se va apropia mai mult.

Premierul nu a facut nicio o legatura intre rezultatul alegerilor si cum ar putea sa arate un program de guvernare sustinut politic. Pur si simplu crede ca daca va fi propus premier, cele 100 de masuri promovate de el vor fi toate asumate de partidele care vor forma coalitia de guvernare.

GDSul, mult mai nuantat, prin vocea lui Liiceanu si altor vorbitori, este preocupat de proritatile viitorului guvern si nu de cele 100 de masuri/proiecte, prea multe si prea tehnice, probabil.

Ciolos a tot incercat sa sugereze sau, cel putin mie mi-a lasat impresia asta, ca nu este dispus sa spuna prea multe despre formarea guvernului. A recunoscut ca s-a gandit sa pastreze niste ministri apolitici, ca nu va accepta compromisuri la numiri de ministri politici, ma rog, conditii de integritate respectate. Nu prea este clar de la premierul Ciolos ce/cum/cu cine va coordona o coalitie de guvernare, PNL/USR (zic eu poate si UDMR, minoritati) despre care de fapt stim ca nu exista iar distanta rece dintre PNL si USR este evidenta si din satelit.

A fost la fel de evidenta si pozitia premierului fata de PSD. Ciolos nu doreste sa critice intreg PSDul, nu vrea sa o rupa total cu o forta politica care va avea cel mai mare numar de locuri in Parlament, asa ca tinta criticilor sale ramane Dragnea.

]n cazul fericit, in care, totusi, premierul desemnat si votat va fi Dacian Ciolos, estimarea mea este ca angajamentele sale vor fi prudente, poate nu minimale, vor fi asumate anumite obiective ambitioase, dar nu multe, iar strategia generala va fi una incrementalista. Premierul se va feri constant sa promoveze ideea de reforma/reforme si va actiona radical numai dupa ce se va asigura ca toate conditiile de implementare vor fi pregatite. Chiar daca Ciolos pare promotorul deschis al aplicarii principiului incerederii in actul guvernarii la toate palierele, prudenta sa dovedita din actiuni, generata de context, va mai persita destul timp. Insistenta sa, dovedita si in timpul dezbaterii, pe principiul increderii are multe avantaje dar are si un mare dezavantaj de care ar trebui sa tinem cont. In cazul lui Ciolos, increderea este acordata pentru moment doar intr-un cerc interior de colaboratori, iar unii dintre acestia au fost promovati ministri. Cu formatul mixt, ministri apolitici si ministri politici, lucrurile se vor schimba. A fost facil pentru premier sa acorde incredere unor colaboratori alesi de el dar ce va face cu minstrii veniti de la partide ? De obicei cei care tot insista pe incredere in activitati institutionale sunt si cei care consuma „cantitati mari de  emotii” in cazul unor dezamagiri. Asa unii devin foarte incapatanati si inflexibili sau la polul opus, genereaza crize si blocaje.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.