Viitorul guvern PSD si programele de inzestrare din aparare

Aseara Liviu Dragnea si-a exprimat intentia ferma ca viitorul guvern sa decida prin iunie 2017 ce se va intampla cu viitoarele programe de inzestrare-modernizare din domeniul apararii. Parerea mea este ca acest semnal este unul de amânare-prelungire a momentului in care vor fi lansate programele. Ar fi doua variante de evolutie.
In cel mai optimist scenariu, viitorul guvern PSD va lua o decizie in toamna lui 2017 dar care va intra in vigoare pe bugetul din 2018.
In cel mai pesimist scenariu, viitorul guvern PSD va lua o decizie finala in mai -iunie 2018 si probabil ca doar la rectificare de buget din toamna lui 2018 vom avea alocari semnificative.
Concluzia mea este ca, in ciuda angajamentului electoral al PSD pentru sporirea bugetului apararii la 2 %, modernizarea Armatei nu va fi o prioritate a viitorului guvern, iar ce se va decide in domeniul achiztiilor va fi strans legat de obiectivele politice PSD pentru precampania şi campania prezidentiala din 2018-2019. Asa ca indiferent de ce programe sau proiecte au fost initiate cu parteneri straini de catre guvernul Ciolos, aceste vor fi probabil atent evaluate iar unele vor fi blocate.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.