Tabuuri electorale-Apararea si securitatea nationala

]n 1990 si 1992, cand Armata era mare, familii multe si garnizoane numeroase, orice candidat isi facea drum cu prioritate si pe la comandantul garnizoanei, dupa aia trecea pe la partid si poate pe la prefect si primar daca erau din acelasi partid.

Acum poti sa dai cu tunul si nu gasesti in ofertele electorale ceva coerent, consistent si relevant pentru domeniile apararii si securitatii nationale.

Armata, astazi mult redusa numeric, nu mai aduce voturi, cu greu se mai urnesc oamenii politici prin teatrele de misiuni. Daca nu ar fi subiectul pensiilor militare probabil ca ar decade cu totul relatia publica cu aceasta institutie.

Si totusi, ma intreb, cum se suporta in electorat dublul limbaj pe tema apararii ? Adica toate partidele parlamentare s-au angajat ca in viitori 10 ani vor aproba anual un buget de minim 2% din PIB pentru aparare  dar subiectul pare sa nu fie o tema de campanie.

Pare si nu prea. Adica actualul birou al Senatului si cu actualii membri ai Comisiei de aparare, adica PSD, ALDE si PNL ajung la concluzia ca un program de inzestrare cu corvete multirol pentru Marina Militara nu este o prioritate. Nu este o prioritate pentru domnul Tariceanu, care chipurile nu stia nimic, nu intelegea nimic.

Ii recomand domnului Tariceanu doua piedici in calea uitarii. Niste GinkoBiloba (daca asa se scrie corect) si textul unui comunicat privind activitatea domnului minstru Teodor Melescanu, ministrul apararii in Guvernul Tariceanu. Adica un ministru al apararii care pleca cu mandat primit de la premierul Tariceanu sa discute in 2007 cooperarea in domeniul naval militar cu Olanda. Atunci stia, acum nu mai stie.

Comunicat nr. 515
Data: 16.12.2007

Vizita în Regatul Ţărilor de Jos a ministrului Apărării, Teodor Meleşcanu

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, efectuează, în zilele de 16 şi 17 decembrie, o vizită oficială în Regatul Ţărilor de Jos, la invitaţia omologului său olandez, Eimert van Middelkoop.

Pe agenda convorbirilor dintre cei doi miniştri se află evaluarea stadiului cooperării tehnico-militare dintre cele două armate, participarea României şi Olandei la operaţiuni ISAF, misiunea NATO de instruire pentru Irak, dinamica Politicii Europene de Securitate şi Apărare (PESA), situaţia de securitate din Balcanii de Vest, precum şi aspecte ale problematicii de securitate în Regiunea Extinsă a Mării Negre.

Ministrul Meleşcanu va efectua cu acest prilej şi o vizită de informare la şantierele navale Royal Schelde şi Vlissingen Oost.

Biroul de Presă al Ministerului Apărării

 

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.