Romania-Ukraine Civil Society Forum for Dialogue and Cooperation

La invitatia ESGA (despre care am mai scris aici ), astăzi voi participa la Romania-Ukraine Civil Society Forum for Dialogue and Cooperation.

Tema conferintei este  ”Perceptions of Hybrid Threats and Informational Warfare in Romania and Ukraine. How to Align Interests and Options?”. Iar mai multe detalii despre obiective, organizare, directii de activtate gasiti pe pagina ESGA aici.

Aceasta conferinta este o premiera pentru ca relațiile bilaterale au intrat in declin de ceva vreme. La nivel oficial, stadiul relațiilor este inghetat, nu prea mai putem vorbi de progres dupa 2017 si efectele se vad. Acum, mai multe organizatii non-guvernamentale ar dori sa ia pulsul relatiilor bilaterale si eventual sa realizeze ceva constructiv ”de jos in sus”. Totul se face cu speranta ca mesajele vor ajunge sus, cat mai sus, si sa ne foloseasca la toti. Nu este usor. Dupa vreo 25 de ani in care am tot urmarit formatele de dialog si cooperare din regiunea noastra (majoritatea fiind esecuri bine conservate), pot sa spun ca in acesti ultimi ani, mai usor realizezi sau gestionezi un format regional, multilateral, decat o buna relatie bilaterala. Motive ar fi destule, criza, interese divergente, instabilitatea, amenintarile Rusiei, schimbarile la nivel global, cam tot ce anuleaza efortul national de a te concentra pe o relatie buna cu vecinii.

Stim ca lista de probleme de rezolvat intre Romania si Ucraina este una consistenta. Si mai stim ca indiferent de cate aspecte tehnice cuprinse in aceasta lista am putea rezolva impreuna, imbunatatirea relatiilor politice dintre Kiev si Bucuresti reprezinta punctul de plecare pentru o noua etapa. Particip cu convingerea ca expertii din Ucraina au o abordare care sa ne ofere elemente pentru solutii si la problemele tehnice dar mai ales la cele politice. Probabil ca va intrebati de ce pun accentul pe realtiile politice, cand problemele noastre cu Ucraina se leaga de aspecte economice, de protectia si drepturile romanilor din Ucraina ? Rspunsul meu este simplu. Indiferent de natura problemei, doar angajamentul politic obliga partile la o abordare sustinuta si onesta. Sigur ca exista si angajamente politice incalcate insa responsabilitatea politica nu se poate compara cu un pretext tehnic. Un asemenea forum civic trebuie sa atinga problemele din sfera vointei si responsabilitatii politice, ar fi singura modalitate eficienta pentru a influenta agenda publica intr-un sens constructiv.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.