Testul Moldova pentru Romania

Astept de ore bune sa vad o reactie oficiala romaneasca la rezultatele scrutinului electoral din Moldova. Pentru mine, partea plina a paharului este cat se poate de consistenta. In conditiile date, adica in deplina dominatie a socialistilor sprijinti de Moscova si a sistemului de control impus de Plahotniuc, alianta ACUM a reusit un rezultat foarte bun. Ar fi fost si mai bun rezultatul pentru ACUM daca nu ar fi fost fraude, manipulari si cumparari de voturi ? Poate dar un lucru este cert, fata de ultimii ani, avem un bloc pro-european in Parlamentul din Chisinau care va avea un mesaj european mult imbunatatit. Cred ca asta conteaza enorm, mai ales acum cand am vazut cu totii ca Moscova intervine decisiv im plina campanie electorala in Moldova. Avem semnul clar al ingerintei in procesele electorale.

La Bucuresti acest proces electoral a fost gestionat dezamagitor la nivel de comunicare. Presedintia si Guvernul par total deconectate de evolutiile din Moldova, semn ca ne pregatim de alegeri. Dinspre partide, evident Traian Basescu a prins scena. Iar USR a fost un partener mai retinut in tot anul 2018 pentru Maia Sandu si Andrei Nastase. Dar revin la Presedintie si Guvern, adica la minunata noastra Presedintie la Cons UE care si-a ales ca prioritate promovarea obiectivelor de asociere pentru Moldova si Ucraina. Ce se intampla in procesul electoral la Chisinau se pare nu prea il intereseaza pe Presedintele Iohannis. Macar in precampanie, Cotroceniul ar fi putut  sa organizeze un eveniment. Poate la Iasi, sa se vada Iohannis cu niste studenti basarabeni sa le spuna sa voteze, sa arate ca il intereseaza ce este pe acolo, sa se vada cu cetateni cu dubla cetatenie care poate ca ar fi votat si cu dansul mai la toamna ?

Poate chiar sa fi organizat ceva cultural la Bruxelles pe relatia Romania – Moldova,  tot domnul Iohannis sa fi fost amfitrionul.

La Guvernul roman, tristetea este si mai mare. Acolo unde cooperarea interguvernamentala trebuia reluata pe final de an. Prioritatile si asteptarile partii romane ar fi trebuit prezentate atent si insistent din tomana sau cel mai tarziu din decembrie, ianuarie. Ca sa se vada clar si la Moscova ca pentru cei de la Bucuresti,  Chisinaul nu este o capitala neimportanta, de mana a doua.

Mergand pe pretextul ca noi cei din Romania nu trebuie sa ne implicam in Moldova, pentru ca asa vom provoca Rusia, iar adeptii moldovenismului ne vor acuza de tendinte de dominatie, am ajuns sa ne neglijam si obligatiile de tara care detine Presedintia UE reponsabila cu promovare prioritatilor UE in tarile asociate.

Nivelul nostru maxim de implicare va fi probabil un eveniment pompos pe la Iasi destinat unei reuniuni UE- tarile asociate din vecinatatea estica in care partea romana va afisa o imagine septica si plictisitoare de gazda semi-senila. Ne pricepem sa jucam la nivel de perfectiune acest rol neangajant si sigur pentru a evita obiectivele ambitioase care necesita munca multa, pricepere si risc politic crescut.

Sa vedem cum va trece Romania acest test ”Moldova” cu un guvern al lui Dodon care isi va trimite emisarii in dulcele targ al Iesilor.

Foto credit.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.