Romania, Ucraina si cine, ce si cui doneaza ?

De fapt epopeea unui posibil ajutor militar al Romaniei pentru Ucraina acum incepe.

Din conferinta comuna Aurescu Kuleba reiese ca Romania nu a acordat un ajutor militar semnificativ, adica tehnica grea sau sisteme de lupta. Am dat veste, casti, am reparat niste elicopetere si cam atat. Presa va mai insista pe intrebarea de ce Bucurestiul nu acorda nimic.

In context, asa cum ne sta bine, a inflorit zvonistica deja ultracunoscuta. „Romania acorda ajutor militar dar este secret „. Nu stim ce inseamna asta. Daca iese bine atunci a fost meritul Romaniei, daca iese prost noi am ajutat dar altii sunt de vina.

Motivele din punctul meu sunt urmatoarele

  • Dupa 30 de ani de relatii reci cu Kievul este greu sa incepem peste noapte sa ne zbatem brusc si sa ne dam peste cap pentru Ucraina. Dureaza pana schimbam perceptia.
  • Si la nivelul clasei politice si in institutiile romanesti nu exista nici interes si nici nu exista un seniment de urgenta pe aceasta tema.
  • Atitudinea anti-ucraineana este mai raspandita decat credem si ne va afecta mult imaginea in anii ce vin.
  • Din punct de vedere politic se considera ca se obtin mai multe voturi daca vorbesti despre situatia grea a romanilor din Ucraina decat daca apreciezi ca razboiul de la vecini este mai periculos pentru Romania.

Faptul ca guvernul evita tema donatiilor catre Ucriana mai implica si altceva.

Daca vom insista destul de mult pe discutia despre ajutorul pe care Romania nu are cum sa il dea este foarte posibil sa ne cada pe cap si cateva surprize:

  • vom ajunge la concluzia ca Romania, tara NATO si UE, LIDER REGIONAL neincoronat are o Armata mai slab inarmata decat armata Ucrainei, tara care este pe cale sa devina fost candidat NATO.
  • vom ajunge la concluzia ca suntem nu suntem doar sub Ucraina la inzestrare militara, dar Romania nu are dotare militara nici pentru un razboi conventional de secolul 20, asa cum se desfasoara acum in Europa de est.
  • vom ajunge la concluzia ca perioada 2014-2022 a fost ratata de Armata Romaniei pe tema inzestrarii, modernizarii si a asigurarii stocurilor de rezerva.
  • vom ajunge la concluzia ca de fapt nu avem rezerve relevante pentru a duce un razboi si avem doar materiale pentru echipamentul si armele individuale si cam atat.
  • vom ajunge la concluzia ca nici legislatia pentru asigurarea stocurilor si rezervelor nu e chiar actualizata.
  • vom ajunge la concluzia ca nu avem proceduri si instructiuni pentru a acorda asistenta militara rapid si consistent.
  • vom ajunge la concluzia ca noua ne plac donatiile pe care le primim si cand e sa donam ceva am prefera de fapt sa vindem.
  • vom ajunge la concluzia ca e mai bine sa ne facem ca ne pregatim pentru o donatie pana cand americanii vor intelege de fapt ca donam ceva numai daca primim altceva la schimb de la americani. Si ne vom bucura.
  • vom ajunge la concluzia ca daca donam este posibil ca propria capacitate de lupta si nivel operational sa fie afectate. Pe scurt, daca donam este posibil sa ramanem fara stoc si chiar sa renuntam la ce folosim acum in mod curent.
  • Americanii vor ajunge la concluzia ca si noi avem nevoie de donatii. Sau ii vom convinge noi.
  • Moldovenii vor ajunge si ei la o concluzie.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.