Lectia britanica

In contextul ministerialei apararii NATO, ce se desfasoara la Bruxelles, a venit o veste foarte buna pentru Romania din partea britanica. Regatul Unit a decis sa trimita avioane de lupta in Romania, la baza de la Mihail Kogalniceanu. Forta dislocata are misiunile de intarire a spatiului aerian in regiunea de sud-est a Europei si de politie aeriana.

Cred ca este o lectie, in primul rand pentru ca britancii au inteles mult mai repede decat alti aliati ca echlibrarea celor doua flancuri este foarte importanta si ca, in al doilea rand, britanicii nu au asteptat finalizarea oficiala a unui concept militar NATO aero-naval pentru o prezenta a Aliantei la Marea Neagra.

Decizia britanica pentru Romania vine in contextul in care armata britanica s-a angajat ca in 2017 sa ajute naval si terestru la un nivel semnificativ flancul nordic, mai ales prin prezenta navala in Marea Baltica si dislocarea de echipamente si tehnica de lupta.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.