Exista viata (digitala) dupa Cambridge Analytica ?

Raspunsul scurt la intrebarea din titlu ar fi, da, dar va fi si mai grea.

De ce cred asta ? Am cateva motive.

Indiferent cat de restrictiv va fi regimul folosirii datelor personale, industria din jurul domeniului digital va continua dezvoltarea avand in centrul ei ideea de client. Progresul in acest domeniu a insemnat gasirea de solutii tehnice si de marketing care sa reflecte sau sa se adapteze cat mai bine si rapid la profilul clientilor.

Toata ideea, sau mai precis singura idee din jurul anagajarii si participarii in mediul online este una simpla. Potentialul user are acces la un serviciu digital in schimbul unei expuneri mai mult sau mai putin intruzive. Userul trebuie sa dea o adresa de mail pentru confirmarea inregistrarii si evident procesul nu se opreste aici, inainteaza cu alte etape de expunere. In era analogica expunerea urma acelasi traseu. Rezultatul este acelasi, generarea unui sentiment de apartenenta sau identitate care satisface mai mult sau mai putin clientul.

Poate nu ar fi rau sa comparam Facebook cu Second Life. Adica social media cu realitatea virtuala. Alta perspectiva ar fi sa comparam 2,2 miliarde de utilizatori cu 1 milion de utilizatori ai Second Life. De ce peste 2 miliarde de oameni de peste tot vor sa fie prezenti cu identitatea lor in mediul digital iar in realitate virtuala, unde exista doar avataruri, cu greu se mentin 1 milion de utilizatori ? Nu exista o manipulare care sa reuseasca la 2 miliarde odata in schimb exista o evolutie care are la baza relatiile identitare. Si asta se cauta si da roade, credibilitate si autenticitatea data de relatiile de natura identitara.

Ce a facut Cambridge Analytica la scara mare de fapt se intampla si la scara mica cu alti actori, adica influenceri, antreprenori, lobisti, oameni politici. Ca faci o baza de date la nivelul analogic sau ca foloseti la scara mare profilarea facuta de Facebook, acesta fapt pare natural si pentru alti actori pentru ca si in mediul digital si in cel analogic actiunea se face cu un scop.

Cred ca indiferent de gravitatea actualei crize, activitatea de tipul celei derulate de Cambridge Analytica va continua si va fi treptat reglementata total sau partial. Toata lumea vrea un asemenea instrument puternic de profilare iar daca acum pare mai mult sa fie spionaj, furt de date, manipulare, etc. vom vedea cum in cativa ani acest tip de activitati vor fi legalizate si acceptate.

Explicatia ar fi simpla. In timp, apar zonele albe dar si gri plus cele neagre din acest domeniu al micro-profilarii. Toleranta fata de intruziune creste in timp. Am avut cazul cu milioanele de conturi sparte pe o platforma de jocuri in retea si vedem ca industria jocurilor nu a dat faliment, de fapt prospera.

Concluza ar fi ca identitatea reala ne defineste si cand interactionam in online si e greu de imaginat ca domeniile de varf vor renunta la cel mai important capitol de avantaj strategic oferit de profilul utilizatorului.

Profilul utilizatorului a devenit o marfa iar profilul instrainat o moneda.

 

 

 

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.