Sa dam rotocol la protocol

Cateva ganduri despre subiectul desecretizarii protocoalelor dintre SRI si alte institutii.

Din perspectiva DNA, aceasta cerere de desecretizare are doua implicatii. Daca Kovesii spune ca nu exista un asemenea document dar alte protocoale similare sunt desecretizate atunci va fi atacata pe motiv ca il ascunde. Daca documentul exista si il face public, analiza din partea PSD ALDE va merge pe ideea ca se va gasi cel putin un element abuziv in document si care justifica demiterea lui Kovesi.

Din perspectiva parlamentara acest subiect putea fi rezolvat oricand, oricum in cadrul Comisiei parlamentare speciale a SRI. Evident cel putin 2 persoane din Comisie cunosc detalii.  La fel, in fiecare an, la depunerea raportului anual al SRI, Comisia parlamentara in evaluarea pe care o face tot anual ar fi putut cere desecretizarea, si inca de foarte multa vreme sa vada acele protocoale.

Din perspectiva Presedintiei, acel comunicat despre desecretizarea care legal este la altii, cum ca CSAT nu se ocupa cu desecretizarea protocoalelor, ca nu are in atributii este un raspunsa lamentabil. Presedintia ar fi trebuit sa spuna daca din perspectiva CSAT se justifica aceasta solicitare a guvernului. Anual si CSAT evalueaza activitatea SRI, tot anual aproba planul de activitate al SRI care a implicat sau implica si imbunatatirea cadrului de cooperare cu alte institutii ale statului, inclusiv capitolul protocoale, deci nu se poate spune ca CSAT nu este implicat. CSAT cand apreciaza rezultatele SRI apreciza si nivelul si cadrul de cooperare cu alte institutii inclusiv oportunitatea protocoalelor din perspectiva prioritatilor aprobate tot in CSAT.

Din perspectiva guvernamentala, solicitarea premierului Dancila este de fapt o lumina verde pentru toate institutiile din subordine, pana la nivel de agentii deconcentrate sa se pregateasca de desecretizare. Mesajul premierului Dancila catre SRI este ca toate institutiile guvernamentale vor trimite solcitari la SRI pentru a desecretiza toate documentele bilaterale iar la final va exista o Hotarare de Guvern in fiecare caz.

Din perspectiva SRI avem trei aspecte.

  1. Aspectul strategic. Desecretizarea protocoalelor va insemna diminuarea pana la disparitie a rolului SRI in lupta anticoruptie. Toate institutiile partenere interne vor reduce sau chiar bloca cu ordin politic de la partid,  toate legaturile functionale pana la inlocuirea protocoalelor sau revizuirea lor, etc. etc. Toate institutiile partenere externe vor lua nota si vor fi in expectativa, monitorizand un SRI care se zbate sa ramana un partener care ar fi trebuit sa fie o autoritate nationala privind accesul si schimbul de informatii.
  2. Aspectul managerial. Desecretizarea protocoalelor va elimina centrul de control al  legaturilor functionale negociate in documente, va duce la desfiintarea unor structuri de interfata special create, resursele umane alocate vor fi probabil anchetate si probabil mutate in alte structuri.
  3. Aspectul operativ. O asemenea desecretizare va insemna o catastrofa institutionala pentru ca va trebui sa fie reinventat tot modul de operare. Este de presupus ca pentru expertii altor servicii secrete straine acest moment este unul similar cu o radiografie cu raze X. Se vede totul pana la os.

 

Din perspectiva PSD-ALDE prioritare la desecretizare sunt protocoalele SRI cu DNA, Parchet, Justitie pentru ca:

  • ofera un motiv pentru a continua cu pachetul de legi pentru justitie.
  • decredibilizeaza toate sanctiunile, condamnarile date de justitie in domeniul coruptiei. Si poate oferi cai de recurs noi inlcusiv la CEDO.
  • ofera un pretext pentru a cere in Parlament o reforma majora din temelii a SRI.

Din perspectiva opozitiei, dupa acest episod, lupta anticoruptie va fi greu de folosit ca argument electoral principal.

Concluzii, indiferent cate si care protocoale vor fi desecretizate si indiferent de continutul lor, PSD+ALDE are deja concluzia trasa, asta implica existenta unor pasi prestabiliti pentru a limita lupta anticoruptie.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.