Politica Americii si o mica banuiala despre China

Anuntul Administratiei americane de introducere a unor taxe de 25% la importurile de otel si de 10% la aluminiul importat, exceptand Canada si Mexic si stirea ulterioara privind amânarea unei decizii privind UE se coreleaza cu contextul pregatirii intalnirii americano-nord-coreene la nivel inalt.

Taxele au intrat in vigoare in data de 23 martie. Joi, Casa Alba a informat suspendarea tarifelor pana la 1 mai 2018 pentru importurile din statele membre ale UE, Argentina, Australia, Brazilia, Coreea de Sud, Canada si Mexic, cei mai mari parteneri comerciali ai SUA, iar negocierile continua. Dupa 1 mai, presedintele SUA va anunta ce state vor fi exceptate permanent.

Intre timp UE a decis sa analizeze impactul deciziei americane si sa ia masuri.

Uniunea Europeana a demarat luni un studiu care va analiza daca taxele vamale impuse de presedintele SUA, Donald Trump, justifica adoptarea unor masuri pentru a preveni inundarea Europei cu importuri de otel, predominant din Asia.

UE este ingrijorata ca producatorii de otel afectati de tarifele vamale din SUA se vor reorienta spre Europa, ceea ce va duce la majorarea importurilor.

Studiul va fi realizat in urmatoarele noua luni si ar putea determina UE sa impuna propriile tarife vamale la otel, inclusiv otel inoxidabil si tevi de otel, pentru a nu fi afectata industria sa.

Tarifele se vor aplica tuturor statelor, fiind vizati marii exportatori: China, India, Rusia, Coreea de Sud si Turcia. Sub 1% din importurile UE de otel provin din SUA.

via Business24.ro

In acest context, al negocierilor cu Coreea de Nord si al declansarii unui razboi comercial pe 2 planuri, China va fi fortata sa gaseasca o solutie la o dilema strategica. Ori decide sa raspunda cu aceeasi moneda, încercând sa afecteze interesele SUA si UE si decide sa revina la politica sa de protectie a regimului dictatorial nord-coreean ori alege sa nu mai acorde protectie Coreei de Nord sa obstructioneze eventualele negocieri  si sa solicite la schimb o eliminare a taxelor vamale din partea SUA si UE.

China, indiferent de scenariul ales, va trebui sa se pregateasca sa plateasca un pret major, care poate fi geostrategic sau geoeconomic.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.