Competitia strategica SUA -China intra intr-o noua etapa

Competitia SUA China va intra intr-o noua etapa.

Pana la finalul acestui an am putea asista la:
– o schimbare semnificativa in strategia militara chineza in sensul dezvoltarii capacitatii pentru proiectia fortei, extinderea retelei de facilitati militare chineze la nivel global si extinderea unor obiective de cooperare militara in zona indo-pacifica.
– decizii noi privind o intarire si extindere a sistemului defensiv chinez si o postura agresiva cu reguli de angajare care vor favoriza folosirea fortei in scenarii care pana acum nu presupuneau optiuni militare.
– mai multe exercitii militare surpriza si mai ales cele care implica forte strategice.

Via hotnews. China a anuntat ca va reduce mult mecanismul de cooperare, consultare si comunicare cu SUA pe mai multe domenii.
„Lista domeniile în care cooperarea este sistată:

  • Mecanismului de consultare privind securitatea militară maritimă China-SUA
  • Cooperarea China-SUA în privința repatrierii imigranților ilegali.
  • Cooperarea privind asistența judiciară penală China-SUA
  • Cooperarea în domeniul criminalității transfrontaliere
  • Cooperarea în domeniul politicilor antidrog
  • Cooperarea în domeniul schimbărilor climatice.

De asemenea, Beijingul a suspendat mecanismul de consultare între șefii militari chinezi și americani, precum și întâlnirea oficialilor chinezi cu reprezentanții Departamentului de apărare din SUA, potrivit agenției de presă oficială xinhua.”

O criza posibila generata de China ar putea viza urmatoarele aspecte:

  • sanctiuni majore si fara precedent impotriva unor aliati asiatici ai SUA.
  • operatiuni militare chineze disimulate in exercitii si patrule maritime ca sa vizeze limitarea capacitatii de interventie militara americana.
  • masuri dure diplomatice si militare care sa vizeze relatiile Chinei cu Japonia si zona economica exclusiva a Japoniei.
  • ocuparea de catre China a unor insule taiwaneze si declansarea unei noi crize, dar mult mai serioasa, in stramtoarea Taiwan.

In concluzie, un scenariu pesimist creste in probabilitate in contextul in care China se vede nevoita sa joace in mai multe registre internationale dar nu are nici experienta internationala sofisticata a SUA, nu are un sistem matur de parteneriate regionale si nu are nici superioritatea militara americana.

Raspunsul asimetric al Chinei va fi generarea unei crize pentru ca nu poate sa sustina o competitie strategica pe care Beijngul o neaga din punct de vedere ideologic si pentru care nu s-a pregatit.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.