M-am uitat pe pagina dedicata vaccinarii https://vaccinare-covid.gov.ro/ , in special pentru a vedea strategia si cat de adecvata este la obiectivul principal, imunizarea populatiei.
La documentul strategiei am ajuns dupa vreo 4 clickuri. Prea multe. Strategia este un document facut in stilul romanesc foarte stufos, nu are pagini care sa fie pe intelesul omului obisnuit.
Orice strategie de vaccinare pentru populatie are ca obiectiv principal imunizarea populatiei, dar in documentul Guvernului roman obiectivele sunt doua si foarte alambicat scrise si nu e clar daca au fost evaluate clar.
Le puteti vedea mai jos. Nu stiu ce inseamna „mediu favorabil” ? dar „premise de operationalizare a activitatii” ? la fel, nu cred ca aceasta strategie de vaccinare pentru Covid-19 trebuie tratata ca parte a foarte modestului „program national de vaccinare” ?
Un exemplu al structurii foarte stufoase este lungul preambul din care omul obisnuit nu va intelege mare lucru. Din toata compozitia documentului nu rezulta ca ar fi o strategie medicala facuta in conditii de criza.
Repet, Romania este intr-o criza pandemica si orice document strategic ar trebui adaptat situatie, nu il putem redacta ca pe o strategie care se aplica in timpuri normale. Iar strategia guvernului este scrisa ca pentru timpuri normale, fara crize si abordata strict birocratic.
Un exemplu de cuprins cum nu trebuie scris vedeti mai jos din strategie.
In final mai prezint un aspect si care tine de generarea grupurilor tinta pentru vaccinare. Va aduceti aminte ca permanent guvernul si presedintele Iohannis au declarat sus si tare ca principalul criteriu de selectie va fi cel legat de gruprurile profesionale care desfasoara activitati medicale esentiale in lupta cu Covid-19.
Daca ne uitam pe pagina strategiei vedem cu totul altceva. Acest criteriu este ultimul in lista de criterii pentru stabilirea grupurilor. Tot in lista apar confuzii metodologice, la criterii sunt puse de fapt principii (etica si echitatea? ) si deci cei care au intocmit strategia amesteca nepermis tot felul de idei in acest capitol.
In incheiere, pentru un specialist, documentul strategiei este relativ utilizabil dar nu satisface problema urgentei si a crizei, are multe aspecte interpretabile.
Pentru omul obisnuit, strategia este greu accesibila si greu utilizabila.
Intrebarea finala este de ce nu a existat o consultare deschisa? si mai ales de ce nu a fost supusa evaluarii de catre un grup mai extins de experti?