Rezilienta nationala, Bogdan Aurescu si „modelul romanesc”

Ieri, ministrul de externe, Bogdan Aurescu se pare ca a propus la Reuniunea ministrilor de externe NATO ca Romania sa gazduiasca un centru euroatlantic de rezilenta al NATO.

M-am obisnuit deja de ani buni cu abordarile superficiale venite dinspre zona diplomatiei romanesti si ele au trei trasaturi:

  • sunt superficial argumentate.
  • sunt oportuniste dar nu sunt fezabile.
  • sunt dezvoltate in totala contradictie cu potentialul Romanei.

Din acest motiv Romania nu are centre/agentii NATO si UE, are centre nationale (la Brasov si al Oradea) care au fost treptat acreditate in NATO dar ele nu sunt dezvoltate de la inceput in structura aliata ci doar pe plan national.

Poate ca ministrul Bogdan Aurescu, din biroul sau nu stie cam ce se intampla prin Romania.

O sa ii sugerez minstrului niste idei chiar daca stiu ca nu il caracterizeaza aplecarea spre alte puncte de vedere altele decat cele venite din propriul super-ego.

  • Timp de 6 ani Presedintele Iohannis a semnat comunicate oficiale din sedintele CSAT prin care a asigurat populatia ca implementarea Strategie de aparare a Tarii, inclusiv pe obiectivul combaterea unei posibile pandemii (pevazut in strategie) este in regula si ca suntem pregatiti. Din februarie 2020 presedintele Iohannis s-a razgandit si recunoaste ca Romania nu a fost pregatita.
  • Romania, MAPN cu greu a operationalizat pe teritoriul national un spital militar de 30 de paturi in 6 saptamani si acela fara personal medical si tehnica medicala necesara.
  • Unitatile mobile ATI cumparate de MAI nu fac fata unei folosiri intesive, autonome si de lunga durata in conditii meteo grele. Sunt inutile.
  • Romania nu are pregatit nici acum, la 10 luni de pandemie, un Corp de voluntari cu pregatire certificata pentru servicii esentiale pentru populatie.
  • Romania nu are stocuri si nici planuri adecvate de rezilienta, improvizatia este cuvantul de ordine al doctorului Arafat.
  • De la Constanta la Brasov o coloana de 5000 de oameni cu tot cu tehnica militara, provizii, auxiliare, etc. face mai mult de o saptamana.
  • presedintele Iohannis inca mai inaugureaza sectii de spital goale doar cu paturi si termometre.

Ce nu inteleg nici Bogdan Aurescu si ni cei care i-au sugerat ideea sa gazduim noi un centru de rezilienta euroatlantic e ca nu poti fi credibil cu o asemenea propunere in fata NATO daca Romania sta foarte prost la rezilienta nationala.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.