Avertismentul Americii

Acesta este probabil unicul avertisment public şi ferm lansat de America pentru aliaţi din istoria NATO. În acest moment este greu de estimat ce ar presupune un scenariu negativ în care americanii ar decide să diminueze contribuția lor la NATO. Din primele ştiri ar reieşi că Washingtonul ar dori sa vadă progrese în privința cheltuielilor pentru apărare chiar din acest an. Cu certitudine însă nu cred că vor fi progrese majore în 2017, altele decât cele  anunţate de aliaţi încă 2016. Cu părere de rău anticipez că vor fi ţări care „vor face spectacol” din sfidarea la adresa administrației Trump cu consecințe greu de evaluat acum.

U.S. warns NATO – increase spending or we might ‘moderate’ support

U.S. President Donald Trump’s defense secretary warned NATO allies on Wednesday that they must honor military spending pledges to ensure the United States does not „moderate” support for the alliance.

Jim Mattis, on his debut trip to Brussels as Pentagon chief, also accused some NATO members of ignoring threats, including from Russia.

„America cannot care more for your children’s future security than you do,” Mattis said in a closed-door session with NATO defense ministers, according to prepared remarks provided to reporters.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.