Apariţie la Radio România Actualităţi

Emisiunea Euroatlantica – Provocările summitului NATO de la Varşovia, 8 iulie 2016

Radu Dobrițoiu: Domnule Claudiu Degeratu, iată, patru batalioane conturate, definite, de fapt, trei şi al patrulea este acum în curs de negociere, probabil, Canada va avea un rol important pentru cel de-al patrulea batalion. Dar, aici, unde avem de apărat şi facilităţile de la Deveselu, pe teritoriul României, se vorbeşte despre o brigadă românească în jurul căreia se va construi, la un moment dat, o componentă internaţională Cum putem interpreta aceste declaraţii ale lui Stoltenberg?

Claudiu Degeratu: Cred că secretarul general a descris foarte bine situaţia. România a venit mai târziu cu această propunere de angajare pentru operaţionalizarea unei capacităţi pe teritoriul românesc, care, într-adevăr, la final, dar numai la final, repet, să aibă o dimensiune multinaţională. Pentru orice fel de asemenea extindere a prezenţei Alianţei trebuie să existe un cadru pe care să se formeze ca unitate militară, pe care să se formeze această structură multinaţională. Deci, România va pune la dispoziţie, va face efoturi să pună la dispoziţie cadrul de brigadă, deci această unitate românească, la care se vor adăuga, se vor afilia contribuţiile altor aliaţi.

See more at: http://www.romania-actualitati.ro/provocarile_summitului_nato_de_la_varsovia-91813#sthash.2kVIzmWb.dpuf

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.