Vehiculul blindat pentru infanterie si „standardele” ministrului Les

Ministrul apararii, domnul Les, fost, chipurile, secretar de stat la armament, mai da o dovada de habarnism, ca sa fie treaba clara cine ne conduce in probleme de aparare.
A declarat ca „„Vorbim de un nivel de protecţie de cel puţin trei plus tunuri care să fie de cel puţin 30 de milimetri şi alte chestiuni care ţin, până la urmă de înzestrarea Armatei”

Mai ales partea cu „alte chestiuni care tin…” pare o superba analiza daca nu ar fi un stereotip deja ultracunoscut preluat din discursul premierului Grindeanu.

Nivel de protectie „trei” dupa standardul NATO STANAG 4569 „Protection Levels for Occupants of Logistic and Light Armored Vehicles” ar fi:

„Level 3
Kinetic Energy
7.62×51mm AP (WC core) at 30 meters with 930 m/s[1]
Angle: azimuth 360°; elevation 0-30°

Grenade and Mine Blast Threat
8 kg (explosive mass) Blast AT Mine:
3a – Mine Explosion pressure activated under any wheel or track location.
3b – Mine Explosion under center.

Artillery
155 mm High Explosive at 60 m
Angle: azimuth 360°; elevation: 0 – 30°”

Sa i se spuna ministrului ca la nivelul trei, te poti considera mare si tare doar la o situatie ca la Revolutia din 1989 cand Dan Iosif arunca cu scaune si la civili erau distribuite doar pistoale-mitraliera. Deci ministrul vrea niste TABuri ca acum 30 de ani.
Cam asta are si BTR-80-ul sovietic din 1986, nivel 3 si un tun de 30 mm asa cum cere si ministrul Les.

In schimb firma germana RMMV care va fi implicata in Romania a produs un vehicul blindat numit Boxer care porneste de la nivel 4 de protectie dupa standarde NATO, adica un vehicul care rezista si la actiunea unor „omuleti verzi”care au arme mult mai serioase: „According to ARTEC, the vehicle will withstand anti-personnel and large anti-tank mines of an undisclosed type under the wheel, platform or side attack. It has previously been stated that Boxer’s baseline armour is all-round resistant to 14.5 mm armour-piercing ammunition in accordance with STANAG 4569 Level 4. To increase survivability in case of armour penetration, the crew compartment is completely covered by an AMAP-L spall liner.”

Deci daca ministrul Les tot vrea sa vorbeasca de standarde NATO atunci trebuie sa stie ca in Ucraina, separatistii rusi au folosit 4 sisteme anti/tank: 9K111 Fagot, 9K115 Metis, 9K114 Shturm, 9M133 Kornet. Poate pune un consilier sa ii calculeze ce blindaj ne trebuie.
Ca sa fie mai clar ar trebui sa ne dorim un nivel 5 minim de protectie pentru vehiculul blindat de infanterie.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.