Secretomanie a la MAE

Am mai spus ca traversam o perioada de maxima secretomanie in institutiile noastre. Partial inspirata de stilul impus de presedintele Iohannis, partial din exces de zel al unora care sunt mai mult birocrati decat lideri si partial din partea unora care nu sunt competenti.

Ultimul exemplu este de la MAE, care are o dilema. Cum sa arate ca lucreaza intens pe criza din Afganistan dar in acelasi timp sa isi pazeasca spatele si sa evite orice posibila situatie in care cei care vad informatiile emise de celula de criza a MAE sa nu puna intrebari.

Pe contul de Facebook al MAE au aparut pozele de mai jos, care se doresc o marturie a faptului ca MAE lucreaza dar nu trebuei sa stim noi cine lucreaza. Asa ca avem poze cu fete blurate. Daca sunt diplomati de ce sunt blurate ? Daca printre cei din poza sunt si angajati din serviciile secrete de ce sa dai o poza cu ei si sa le blurezi fetele ? In general nu faci poza cu ofiteri de informatii, probabil externe si dupa aia le blurezi pentru ca oricum cineva tot va vedea poza originala, deci mai bine nu faci poze deloc decat sa risti o deconspirare sau scurgere de informatii privind identitatea unora care ar trebui protejati.

Concluzia ar fi simpla. MAE trece printr-o faza de adanca framantare si angoasa institutionala pentru ca se confrunta cu doua tendinte. Prima, cum sa faca o comunicare care se vrea moderna si relaxata dar in acelasi timp sa trebuie sa rezolve si a doua tendinta, adica sa respecte secretomania impusa in sistem. Grea dilema pentru MAE !

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.