Noul exil afgan

Salvarea si evacuarea afganilor care au colaborat cu misiunea internationala si cu tarile prezente in Afganistan ridica mari probleme.

  • prin numarul semnificativ, grupul de afgani va constitui un nou exil cumva diferit ca identitate de refugiatii afgani care vin pe filiere ilegale.
  • tot numarul semnificativ de colaboratori afgani salvati va reprezenta un moment unic in istoria operatiilor umanitare de salvare si va influenta conceptia viitoarelor misiuni care vor trebui sa planifice de la inceput tot ce acum se incropeste adhoc.
  • Adminstratia americana va resimti in plin presiunea de a gestiona pe termen lung acest exil. UE pare deja hotarata sa se mobilizeze in acest sens.
  • evacuarea arata limitele unei conceptii politice care nu a anticipat ca in strategia de iesire ar trebui inclusi un numar enorm de localnici.
  • va apare o ruptura sau clivaj mai ales de natura politica intre cei care vor pleca si cei care decid sa ramana si sa lupte. Ca de atatea ori in istorie, cei cu merite in lupta de rezistenta interna se vor afla pe pozitii opuse cu cei care aleg exilul si protectia in strainatate dar care probabil vor fi activi in miscarea anti-talibana in afara Afganistanului.
  • organizarea politica a exilului afgan va apare rapid pe tapet si evident subiectul va deveni rapid o miza intre diferite state care vor dori sa capitalizeze.
  • inca nu pot fi anticipate toate consecintele aparitiei acestui nou exil afgan dar cu siguranta va deveni un spatiu de confruntare idelogica in care alti actori puternici vor dori sa implice pentru agende non-afgane.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.