Scena relațiilor internaționale in 2021. La Euroatlantica, Radio Romania Actualitati

Astazi, la ora 21.00 reluam in acelasi format, Stefan Popescu, Nicu Popescu, Claudiu Degeratu o dezbatere despre anul 2021 – provocarile mediului international.

Al doilea an al pandemiei ar putea sa vina cu cele mai importante evolutii din ultimii 30 de ani. Un soc economic, un noua confruntare intre superputeri si efecte negative in lant la nivel global.

Vulnerabilitățile, in special cele non-militare se vor intensifica. Efectele crizei medicale, blocajele comerciale de tot felul, problemele mobilitatii fortei de munca si precaritatea unor economii nationale dependente de China sunt doar cateva exemple in acest sens.

Dar nici dimensiunea militara a instabilitatii nu se va mentine la cote acceptabile, in realitate riscul de confruntare militara va creste in 2021 iar tendintele se pot observa inca din aceste prime zile ale lui ianuarie, in special in Orientul Mijlociu.

Spatiul european afectat de Brexit se va confrunta si cu retragerea cancelarului german Angela Merkel si va trebui sa is dezvolte o agenda noua impreuna cu noua administratie J. Biden de la Casa Alba.

Franta, dupa Brexit, ramane singura putere UE din Consiliul de securitate al ONU iar acum va trebui sa gestioneze o situatie complexa cu un nou cancelar german care va avea nevoie de o perioada de adaptare.

Va invit sa ascultati emisiunea din aceasta seara.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.