Politica USR PLUS „pe bune”

„Pe bune” este o expresie foarte draga celor de la USR PLUS folosita oriunde si aiurea si care are un inteles precis: spunem ca facem ce trebuie dar implementam doar ce se poate face.

Mai sper ca liderii USR PLUS vor renunta la acest automatism sau exemplu de limba de lemn pe stil nou care este foarte deranjant.

Este usor sa spui ca „vom face concursuri PE BUNE de directori de scoli ” dar mai greu este sa si ajungi sa le faci PE BUNE pentru ca dupa atatia ani de politizare PE BUNE nu poti sa organizezi in cateva luni ceea ce s-a stricat in ani de zile.

Daca se vrea reforma PE BUNE in educatie asta trebuia asumat PE BUNE in programul pe educatie din Programul de guvernare PE BUNE al guvernului. Ori in program totul este modest.

Din intentia de a guverna pe baza unui program PE BUNE a USRPLUS de fapt au mai ramas capitole firave care tin mai mult de transparentizarea facuta doar de ministrii USRPLUS cand si cand. Poate e cam devreme sau poate e prea tarziu.

Oricum intentia ambitioasa de a discuta intai despre prioritati si dupa aia despre numiri a disparut cam brusc si acum agenda este facuta in alta parte.

In cazul directorilor de scoli care vor fi schimbati nu se va mai putea face mare lucru.

Un concurs PE BUNE presupune sa asiguri niste conditii dar situatia o stim. Nu mai ai de unde sa alegi potentiali candidati PE BUNE care sa fie si foarte buni pe domeniu, sa fie si buni manageri si sa nu fie membri de partid.

Resursa umana in educatie este la pamant PE BUNE. Nu ai cum sa gasesti peste noapte 5-6000 de candidati pentru 1000 de locuri directori si sa speri ca vei avea un rezultat bun al selectiilor. Sistemul in educatie functioneaza cu pensionari, suplinitori si multi deprofesionalizati.

Tot PE BUNE e ca daca organizezi acum concursuri PE BUNE si dai rateuri cu candidati cu note de 2, 3 si 4 atunci avem un fiasco al guvernarii PE BUNE si USR PLUS va iesi foarte prost pentru ca a promis guvernare PE BUNE.

PE BUNE

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.