America si pasul corect

Am citit multi comentatori care erau foarte preocupati de modul in care presedintele Trump a luat decizia de a accepta invitatia liderului nord-corean. S-a ajuns cu angoasele pana la a se sugerat ca nu cumva cei doi lideri sa nu fie lasati singuri in aceeasi incapere.

Cred ca decizia americana este una corecta si nu doar pentru ca este una pasnica si se incadreaza intr-un proces cu reguli cunoscute. Negocierile pentru denuclearizare sunt frecventabile. Motivele Presedintelui Trump sunt insa mai extinse.

Trump ar vrea sa demonstreze ca poate gestiona o relatie cu un lider dictatorial, altul decat Putin, si care s-a declarat inamic pe fata al Americii. Trump vrea sa joace jocul dominantiei si sa il si castige.

Trump ar vrea sa demonstreze ca incearca sa obtina un acord nuclear mult mai bun decat acordul nuclear al lui Obama cu Iranul si sa il foloseasca ca pretext pentru a redeschide dosarul Iranian.

Trump urmareste in ordine logica obiectivele din strategia sa de securitate nationala. Pe termne scurt incearca sa elimine amenintarile nucleare nord-coreene si sa se ocupe de ulterior de competitia strategica cu China.

Trump incearca sa cointereseze China intr-un nou aranjament regional de denuclearizare. Daca China refuza si obstructioneaza negocierile pentru peninsula coreeana atunci SUA poate sa isi justifice mai usor orice intarirea militara in Pacific.  China nu doreste o competitie strategica cu SUA, nu vrea nici  competitie economica si nici o cursa a inarmarii militare asa ca este obligata sa sustina multe dintre obiectivele americane din negocierile cu Coreea de Nord. Atfel China va trebui sa se confrunte cu doua scenarii sumbre, o competitie strategica prea timpurie cu SUA si o criza nucleara regionala cu probabilitae ridicata generata de liderul nord-coreean.

Un punct final, daca liderul nord-creean va bloca negocierile Trump va folosi acest moment pentru a accelera intarirea dispozitivului militar american si va avea un bun pretext pentru a pune presiune pe China, in calitate de stat protector al Coreei de Nord.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite functii timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am aparitii la tv si radio si particip la conferinte de profil. Mai multe detlaii despre mine aveti pe Linkedin.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.