Rezilienta de la MAE duduie si scoate fum, mult fum, Euro 2

Cand ministrul Bogdan Aurescu a propus pompoasa idee ca Romania sa aiba Centru euro-atlantic pentru rezilienta am scris ca ar fi fost bine sa se gandeasca si poate sa se mai gandeasca si sa mai cujete ca poate e palaria cam mare pentru noi.

Vezi aici Rezilienta nationala, Bogdan Aurescu si „modelul romanesc”

„Specialitatea” noastra este sa ne laudam cu institutii care in titulatura suna extraordinar, mai mult pentru marketing, iar la substanta sa esuam lametabil.

Acesta a fost si cazul mult trambitatului centru care e doar inca o structura din MAE fara nimic notabil si fara impact.

Acum aflam mare veste via G4media.ro cum ca in fruntea centrulu va fi adus O. Raetchi, fost parlamentar PNL implicat in activitatea parlamentar din domeniul apararii si securitatii. In afara de articole frumoase jurnalistice si carti tot de factura jurnalistica, sinteze bune la orice, nimic nu il recomanda pe O. Raetchi, altceva decat apartenenta la PNL. Vezi aici – Ovidiu Raețchi, numit șef al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență. Instituția are jumătate de an de la înființare

In articol se scrie clar:

Raețchi îl înlocuiește pe Adrian Cristian Bratu, diplomat de carieră, care e demisionat din funcție.

Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență a fost inaugurat în luna mai 2021 și urmaelaboreze strategii de răspuns și contracarare a riscurilor și amenințărilor pentru securitatea națională. Nu e clar până la acest moment în ce a constat activitatea instituției.

O. Ratechi nu a avut comeptente nici pentru politici de aparare si securitate si asta s-a vazut pe timpul prestatiei sale in Parlament. Dar a excelat la articole elogioase pe adeverulbleog.

Acum sa il pui pe cel mai sus mentionat la o structura care se doreste expert si care trebuie sa faca cercetare stiintifica, sa conceapa o strategie nationala si sa fie in stare sa realizeze si o coordonare strategica la nivel inter-agentii pe un domeniu unde altii, mult mai avansati, inca au probleme in privinta solutiilor, este totul tipic romanesc, mediocru si neprofesionist.

Decizia de numire este si proasta din punct de vedere tehnic si ne arata in ce grad avansat de politizare este MAE si politica externa a Romaniei.

In realitate, numirea lui O . Raretchi la acest centru este doar o trambulina politica, acest vajnic liberal nu va sta prea mult pe post pentru ca vaneaza un post mai inalt in MAE. Nu ar fi primul caz de oameni numiti in institute din MAE care au stat 1 – 2 ani in functie fara rezultate dar au fost dupa aia avansati politic pe postul car eil vanau de la inceput.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.