Republica Moldova in fata unei decizii urgente

Situatia din regiune se complica, nu ca nu ar fi fost de asteptat dar vizeaza acum si securitatea Republicii Moldova.

Transnistria a fost oficial recunoscută sau mai precis definita ca zonă ocupată militar de Rusia. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat în unanimitate recunoașterea stării de ocupație a regiunii transnistrene a Republicii Moldova de către Rusia.

Cateva idei la cald fata de o decizie care nu face altceva decat sa ne aduca intr-un cadru care prezinta mai onest situatia de pe teren si tine cont de adevaratul profil agresiv al Federatiei Ruse.

Prima data ar fi de asteptat sa avem niste decizii din partea Moldovei. 

Probabil ca Romania ar astepta ca formatul de  negociere sa fie regandita. Daca va mai fi o negociere sau va fi un plan mediat international de reintegrare a Transnistriei.

Un prim pas ar fi o pozitie oficiala moldoveana fata de oportunitatea si viabilitatea viitoare a formatului 5+2 in care este si Federatia Rusa dar care insa nu mai are statut de tara membra in Adunarea Parlamentara a Consiliul Europei.

Un alt pas ar fi ca macar guvernul moldovean sa se intrebe daca mai recunoaste autoritatile din Transnistria ca parte oficiala la un posibil alt format de negociere.

Alt pas ar fi ca Republica Moldova sa se pregateasca pentru o posibila dezbaere aa problemei  transnistrene in cadrul OSCE.

Ar mai trebui sa avem o decizie in Parlamentul Moldovei care sa avizeze macar un alt mandat asumat de guvern. Asta in cazul in care guvernul Moldovei va decide sa schimbe ceva in politica fata Transnistria.

Nu mai astept insa ca la Chisina sa avem o revolutie peste noapte si sa fie data o lege privind statutul ilegal al unor pesoane care se auto-intituleaza autoritati trasnnistrene iar Procuratura Generala din Moldova sa deschida dosare pentru incalcarea Constitutiei tarii.

 Dupa acesti pasi probabil ca Romania si actorii din fostul format 5+2 ar trebui sa se pozitioneze fata de noua definitie a situatiei din Transnistria. Adica un fel de conferinta pentru a regandi o strategie de mediere dar fara partea trasnistreana ar fi bine sa se intample si sa fie organizata cat mai repede.

Ministrul de externe nu prea poate sa faca mare lucru acum. Nicu Popescu prefera sa primeasca intai un mandat politic clar de la presedinte si dupa aia sa faca ceva.

Nu vad Guvernul  Romaniei sa incerce sa se implice rapid si direct in problema Transnistriei. Adica Romania sa ceara Moldovei sa regandeasca relatiile cu autoritatile din Transnistria si sa ceara ceva imperativ. Bucurestiul se misca greu pe tema aceasta si este prudent sa nu fie acuzat de Rusia ca se implica in treburile interne din Moldova.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.