Aveam si noi un acord cu fratii din Moldova si acum este pe butuci. Noi le dadeam bani, ei ii luau si ii foloseau. Si asa se dezvolta de frumos relatia noastra, de mai mare dragul.
Insa a venit o stire nu tocmai buna, ca partile au reusit performanta sa negocieze extinderea acordului pana cand a iesit din termen si gata, acordul a devenit istorie dupa niste ani buni in care acesta a fost cel mai bun cadru de cooperare inter-guvernamentala cu obiective pro-europene.
MAE din Romania da vina pe MAE din Moldova, vezi textul aici Romania a mai introdus niste „elemente suplimentare” legate de parcursul pro-european in Moldova.
Daca MAE din Romania are de gand o inovatie cu acorduri sectoriale mai mici si mai bine controlate sa ne spuna public.
Totodată, în lumina experienței dobândite în cei 10 ani de implementare a Acordului, proiectul Protocolului 6 conținea și o serie de elemente suplimentare propuse de partea română care – odată asumate de Guvernul de la Chișinău – ar fi fost de natură să sprijine împlinirea așteptărilor legate de menținerea parcursului european al R. Moldova, cu respectarea principiilor democratice şi ale statului de drept, de asigurarea implementării depline, de către R. Moldova, a prevederilor Acordului de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană şi realizarea reformelor necesare, cu accent pe reforma în domeniul justiției, de asigurarea condițiilor pentru consolidarea şi protejarea prezenţei investiţionale a României în R. Moldova, precum și de consolidarea comunităţii de limbă, cultură şi istorie dintre România și R. Moldova. Aceste elemente suplimentare se află în deplină concordanță cu politica aplicată constant de România și de UE de a utiliza un set de condiționalități care să stimuleze eforturile de reformă atât de necesare Republicii Moldova.
MAE din Moldova da vina pe MAE din Romania, vezi textul aici Romania a mai introdus „unele condiționalități politice, ” care exced cadrul legal al tratatului bilateral.
Daca MAE din Moldova are de gand o inovatie cu un acord fara conditionalitati politice si fara obligatii pe linia integrarii in UE sa ne spuna public.
În pofida eforturilor sus-enunțate, partea română a prezentat la 16 noiembrie 2020 un alt proiect de Protocol, care prevedea completarea Acordului cu unele condiționalități politice, care nu se regăsesc în nici un tratat bilateral încheiat de Republica Moldova, propunându-se, astfel, crearea unui precedent. Pornind de la aceste diferențe de fond, în conformitate cu legislația în vigoare, noul proiect de Protocol a fost supus unei noi proceduri de avizare în vederea adoptării de către Guvern a unei noi hotărâri de aprobare a semnării Protocolului dat.
Pe scurt Romania vrea probabil ceva mai mult sau mai multe de la Moldova iar Moldova vrea bani dar nu vrea conditii noi. Nu stim exact care ar fi natura acestor noi conditii sau noi elemente.
Ce e clar e ca acordul a iesit din vigoare.
Ce e clar e ca Romania a apasat pedala de acceleratie iar Moldova cauta frana de mana. Nu stim cum e mai bine pentru relatia bilaterala.
Ce e clar e ca ambele parti nu au dorit nici macar sa extinda cu 6 luni acordul existent si sa se mearga la negocieri in regim de urgenta. Dar sa asiguram continuitate in finantare pentru noi proiecte pana se negociaza frumuseatea de acord.
Cu pandemia si cu instabilitatea din viata politica de la Chisinau ne-am obisnuit. Dar ambele guverne nu s-au obisnuit sa munceasca impreuna pentru a salva un acord care reprezenta instrumentul cel mai bun de politica bilaterala.
Ambele parti sunt de vina pentru ca politicul nu poate lasa de izbeliste un acord istoric. Clasele politice de la Bucuresti si Chisinau ar cam trebui sa lase deoparte sesiunile de fotografii cu camioane si sa isi cam faca timp pentru a chema diplomatii romani si moldoveni la niste discutii mai transante.
Nici partea romana nu are voie sa isi umfle egoul dar nici partea moldoveana nu trebuie sa dea lectii de tehnica acordurilor.