La ce e bun un mandat flexibil al PNL ?

Premierul desemnat, Nicolae Ciuca si-a depus mandatul. Motivul este mai clar acum. Mandatul de guvern minoritar, un mandat foarte inflexibil a urmarit sa pastreze nominalizarea unui premier liberal si imaginea PNL care se lupta cu toti. In realitate poza de mare morga era grav avariata.

Trebuie sa intelegem strategia. Si Iohannis si PNL si-au dat seama probabil de acum o luna ca le va fi greu sa mentina pozitia de partid politic principal, cel care decide cum se fac jocurile.

Problema era nu daca cedeaza, pentru ca oricum ar fi ajuns la acest moment dar important era ca flexibilizarea sa fie vanduta romanilor ca o concesie minora si facuta din generozitatea liberala si nu pentru ca PSD a maturat cu PNL prin toata curtea politica.

E o arta a oamenilor din sistem sa flexibilieze mandate, politice sau tehnice, dupa ce au pus in scena un teatru ieftin care cuprinde.

  1. o masura simbolica soc care sa creeze de fapt mai mult scandal si diversiuni de presa. Miscarile lui Citu.
  2. urmata de o declamare vocala a unei pozitii intransigente cu atacuri directe la adversari si parteneri de negociere ca etapa de deschidere. Miscarile lui Iohannis.
  3. o tergiversare care sa para ca mandatul lor inflexibil creeaza mari mari enorme probleme adevsarilor si partenerilor de negociere. Miscarile coordonate Iohannis si Citu.
  4. o campanei media care sa puna accentul pe pozitia inflexibila si pe criza de timp (atent dozata de presedinte). Presa de casa a pnl.
  5. si in final o decize de flexibilizare a mandatului de negociere dupa ce a negociat neoficial. Decizia lui Iohannis.

Deci mandatul flexibil ne duce la trei calcule pentru viitorul guvern.

  1. Prima sansa ar fi pentru un guvern, definit declarativ ca tehnocrat sau nu, condus de un liberal si cu sprijin de la PSD.
  2. A doua sansa un guvern condus de un tehnocrat neafiliat politic cu sprijin PSD.
  3. A treia sansa, un guvern condus de un liberal sprijinit de o coalitie PNL, USR, UDMR.

USR a pierdut prima sansa de a continua la guvernare inca din iarna lui 2021 cand a renegociat superficial cu PNL acordul de coalitie. Acel document nu a fost nici analizat nici gandit pana in cele mai mici detalii. Probabil de la criza demiterii lui Voiculescu, Klaus Iohannis si F. Citu deja se hotarase sa rupa coalitia si au planificat sa foloseasca criza demiterii lui Stelian Ion pentru a castiga la Congresul PNL.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.