Europarlamentarele, referendumul si nimic din toate astea

Sa incepem cu referendumul. Il vom avea si decizia Presedintelui Iohannis va marca de fapt procesul electoral mai mult decat ne-am astepta.

Pentru ca trebuie sa fim sinceri, pana acum nu stim ce teme vor fi abordate in campanie. Daca ne luam dupa sloganurile de partid evident ca majorittea nu au legatura cu temele europene. Din nou votam partide si nu votam programe.

Despre ideologie nici nu poate fi vorba, nu conteaza la acest vot. Viitorul Uniunii ? al Europei ? Nici atat. Ce ar putea sa contina oferta PSD-ului ? Lupta cu statul paralel european ? reforma justitiei europene ? Glumesc, dar nu stim.

PNL, cu mostenirea USL in spinare sau tatuata pe frunte, cum doriti, a ajuns la arta de a nu spune nimic despre orice. Nici nu imi pot inchipui cam ce ar putea sa ne livreze Rares Bogdan si echipa in afara de idei anti-PSD. Gramada de primari liberali nu vor fi deloc incantati sa mobilizeze resursele pentru referendumul pe justitie. Baza partidului liberal nu este la fel de entuziasmata pe cat este elita. Si probabil ca nici elita nu este integral pro-justitie.

La Alianta USR – PLUS va fi mai clar, vom avea si valori europene dar si obiective sectoriale. Punctul lor slab va fi auto-definirea fata de grupurile politice europene. Referendumul pe justitie este kerosen pentru acest partid, vor avea un plus de mobilizare, dupa ce 2 ani au promovat intens ideea. Este o victorie de parcurs care le va da incredere. Cresc sansele aliantei sa ajunga aproape de 20 %. Iar daca se atinge acest prag, USR- PLUS va deveni o mica vedeta europeana pentru rezultat dar si pentru ca, nefiind afliati la un grup politic european vor deveni o miza.

PMP, poate o sa vi se para paradoxal, dar va avea o abordare pro-europeana accentuata. Dar, pentru ca este un dar, va fi o abordare pro-europeana dar similara cu ce aveam acum 10 ani in materie de tematica si prioritati europene. Va fi amprenta conceptuala a fostului presedinte Traian Basescu. Pentru referendumul pe justitie va conta cum va reactiona tot Traian Basescu, inclin insa sa cred ca nu se va opune ca membri partidului sa nu sustina refrendumul. Dar pentru PMP mai importanta este Republica Moldova.

Ar mai fi Pro Romania si UDMR. La partidul lui Victor Ponta, miza ar fi sa atraga voturi de la PSD, un electorat sensibil la populism inca de pe vremea in care Victor Ponta era sef la PSD. Ca si Basescu, Ponta va imprima mesajul pe care l-a invatat acum cativa ani, mai mult nu mai poate.

UDMR are o sarcina mai grea, din doua motive. Primul ar fi aparitia Aliantei USR – PLUS cu un fief puternic in Ardeal in mediul urban. Al doilea este relatia UDMR cu FIDESZ -ul lui Viktor Orban.

In fine, nu pare greu de anticipat dar tema referendumului va domina perioada electorala iar dezbaterea si ofertele partidelor vor fi pe locul doi. Dar nu as vrea sa credeti ca tema intrebarii va genera o discutie de substanta. Din pacate vom urmari doar miscarile tactice politice si adminsitrative din partea taberelor care vor fi mai interesate sa aplice lovituri spectaculoase in detrimentul lamuririi si convingerii votantilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.