Echilibrarea flancurilor Aliantei

Stirea ca Departamentul de stat SUA a aprobat vanzarea catre Romania a sistemului de aparare Patriot s-ar putea sa fie stirea anului pentru Armata Romaniei. Decizia pare sa fi venit chiar mai repede insa o posibila explicatie ar fi in anagajamentul SUA de a respecta o decizie luata la reuniunea NATO de la Varsovia. Atunci aliatii au decis sa aiba o abordare echilibrata  intre cele doua flancuri, nordic si sudic. Acum cateva zile a fost anuntat acordul Americano-polonez pentru sistemele Patriot, logic urma Romania la rand dar era greu de anticipat momentul deciziei. La Varsovia a participat fostul presedinte Obama si existau rezerve fata momentul unei decizii bilaterale romano-americane, in primul an de administratie Trump, care sa accelereze rapid spre un acord rapid. Acum urmeaza o negociere bilaterala, probabil cu un calendar ambitios care sa ne aduca anul urmator, posibil in prima jumatate a sa, la un acord de cumparare.

Cu un asemenea acord devenit operational, apar mai multe oportunitati, nu doar de natura militara, pe linia modernizarii Armatei, ci si economice dar si politice, mai ales in contextul NATO.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.