Digitalizarea României. De la caravana lui ION la grup operativ pentru digitalizare

Ministrul S. Burduja vrea să facă digitalizarea României.

A început cu ION care va fi plimbat prin țară, fizic vorbind, ca ursu. Au dus ”obiectul cu oglinzi” fizic la liceu ca să vadă tinerii că ION există și poți să pui mâna pe el.

Urmează digitalizarea României în forță și evident ministrul vrea sa facă un Task Force, un Grup operativ la nivel guvernamental.

Ce a înțeles ministrul din acest obiectiv. Simplu. Task Force-ul nu funcționează fără oameni. Cineva trebuie să muncească. Soluția cu care ministrul a venit a fost să angajeze oameni noi pentru cel mai important proiect național.

Via Linkedin

Burduja nu a înțeles ce înseamnă un Task Force guvernamental. El crede că îl face cu ce oameni vrea el, angajează el niște specialiști de pe piața liberă.

Prin alte țări unde se face meserie și nu politică pe probleme guvernamentale, un task force este format din specialiști detașați cu mandat clar, o diviziune clară a rolurilor, cu ierarhie bine determinată și mai ales fiecare primește un set de obiective. Specialiști din guvern detașați, nu angajați acum repede să se apuce de treabă.

Eficiența task force-ului vine din realizare unei strategii prin care gestionezi competențe, expertiză și roluri DEJA EXISTENTE în domeniile integrate în cadrul task force-ului.

Nu faci angajări, ci detașezi specialiști care sunt deja experți pe domeniile lor din SFERA GUVERNAMENTALĂ. Scuze pentru subliniere dar este total aiurea ce face Burduja.

Cam acesta este nivelul de înțelegere și a modului de lucru jalnic de la Digitalizare. Oricum este grav dacă guvernul, Burduja, cineva responsabil nu poate detașa specialiști pe domenii guvernamentale și trebuie să apeleze la piața liberă. Și asta spune multe despre cum se tratează o prioritate a guvernului.

Un alt aspect este că tradiția noastră guvernamentală este să tratăm Task force-ul ca o corvoadă în plus pe lângă responsabilitățile zilnice. Așa că toată lumea fuge de un grup operativ. Doar în puține cazuri detașarea se face în mod profesionist când vine vorba de cooperare în grupuri inter-agenții.

În plus, activitatea Task Force-ului are un anumit nivel de confidențialitate iar cei care vin fără certificate de securitate vor sta mult și bine să primească aprobare. Sper totuși că vor proteja contrainformativ Digitalizarea României.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.