Social media trage oblonul

Am citit petitia Pause Giant AI Experiments: An Open Letter . Elon Musk si colegii vor moratoriu pe „armele inteligente de comunicare in masa”.

Mi-a sarit in ochi aceasta prima intrebare din text.

Should we let machines flood our information channels with propaganda and untruth?

Ca primul risc este cel din domeniul informational este foarte evident in text. Iar social media, intreg ecosistemul este vazut ca fiind vulnerabil la dezinformare si manipulare din partea unor entitati AI.

Cand deja a fost anuntata varianta chat(bOT) pentru marketing si advertising a fost jale mare. Acolo s-a aprins „farul rosu din Alexandria”.

La inceput, social media a fost gandita pentru oameni, dupa aceea proprietarii si-au dat seama ca gradul de haos strica afacerile si au luat decizia ca trebuie populat ecosistemul cu algoritmi. Cand algoritmii nu au mai fost destul de performanți pentru a face fata fake news au fost inventate mecanisme de control pentru oameni si algoritmi. Rezultatele se lasa asteptate.

Iar astazi o serie de asistenți digitali bazati pe inteligenta artificiala ofera un set de obiective diferite, dar mai ales capacitati mult peste ce poate oferi o aplicatie de social media.

Ca avem AI in aplicatii conventionale e clar dar este si mai clar ca sunt forme de tranzitie spre un mediu digital inteligent generalizat.

La inceput- Social media oferea un mediu NOU de exprimare TUTUROR si instrumente noi dar LIMITATE.

Astazi, dupa 20 ani – social media ofera TUTUROR un mediu MATURIZAT si VULNERABIL de exprimare si instrumente tot LIMITATE.

La inceput – Inteligenta artificiala ofera TUTUROR instrumente NOI si NELIMITATE intr-un mediu digital deja MATURIZAT si VULNERABIL.

Suna periculos pentru unii, pentru altii este doar o noua frontiera.

Maine, dupa 20 de ani, in 2043- Inteligenta artificiala ce va oferi ? Nu stim.

Dar stim ca din 2023, social media si-a anunțat sfarsitul.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.