Cand gradina secreta numai este nici secreta si nici gradina

Cam asta se intampla cu Facebook. Fake news-urile au transformat social media. Au fost deajuns cativa ani si ceea ce parea un alt nivel al internetului a ajuns un fel de poligon pentru cele mai sofisticate metode de manipulare.

In stiintele sociale se stie ca un grup inchis prezinta riscul de a dezvolta in timp vulnerabilitati care sunt exploatabile. Cam asa este si cu Facebook -ul. Diagnosticul a fost pus, social media nu mai poate functiona asa, deci trebuie reparat.

Facebook a avut o prima etapa, a propus un algoritm care prioritiza stirile intre cei apropiati/inruditi. Probabil a mers pana la un punct si acum propun un alt algoritm.

Facebook is Changing News Feed (Again) to Stop Fake News

Articolul prezinta ideea de a selecta stirile in functie de rank-ul paginii unde apar, ceva similar cu Google si pare fie o recunoastere faptului ca in internet functioneaza poate mai bine ideea de centralitate decat alte criterii.

Facebook parea sa fie „user- centric” dar acum lucrurile se schimba. Si se schimba in sensul in care este nevoie de un instrument „extern” pentru a mai clarifica din ce se intampla intre zidurile gradinii secrete. Este un fel de razbunare a Google.Sau un premiu de consolare pentru inchiderea Google+ .

Google is shutting down Google+ for consumers following security lapse

Ce se va intampla cu Facebook ? Va testa si alti algoritmi anti – fake-news pana cand se vor intampla 2-3 lucruri dupa care va redeveni stabila situatia.

Primul ar fi o „legalizarea a fake-news-urilor” adica din punct de vedere legal mai multe tari vor extinde nivelul de toleranta la fake-news-uri pentru ca vor apare noi metode alternative de a le controla, cibernetice si/sau non-cibernetice.

Cu alte cuvinte, mare parte Fake-news-urile periculoase de astazi vor deveni chestiuni benigne peste o perioada de timp. La inceput vor fi controlate iar dupa aceea vor fi folosite.

Al doilea aspect, va spori gradul de integrare intre Facebook si Google cu efecte benefice pentru toti.

Nu in ultimul rand, trecerea de la perspectiva „user-centric” la perspectiva „AI-centric”. Adica aplicatiile social-media vor contine din conceptie atata inteligenta artificiala cat sa detecteze independent si mai rapid fake-news decat orice algoritm folosit de Facebook. De exemplu poate ca vom avea un asistent virtual care ne va ajuta sa gestionam stiri din Facebook, sa ne prezinte riscuri. Sau poate ca va simula impactul unui raspuns sau distribuire a mea pe cateva scenarii.

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.