Bratislava -securitatea pe primul loc

Cam toate articolele despre viitorul summit informal european de la Bratislava, eveniment programat pe 16 septembrie, dau ca sigur un singur subiect cert pe agenda, securitatea europeana. Celalalt subiect vehiculat, discutiile despre o armata europeana,  a cam fost amendat mediatic si redus la o tema perena, integrarea apararii. Este si acesta un capitol important dar asa cum este comentat acum pare mai degraba un indicator important al impactului pe care Brexitul il are asupra Uniunii.

Impresia lasata de dezbateri, cum ca ar avea loc o accelerata cursa de construire a unor structuri militare de comanda pentru ca acum, fara Marea Britanie, noi, europenii, vom cladi mai usor acest proiect ambitios este o iluzie.

Cred ca liderii francezi si germani au realizat ca Europa are o mare vulnerabilitate. Retragerea Marii Britanii poate fi compensata politic si economic, cu costuri mari evident, dar este imposibil de compensat din punct de vedere militar.

Efortul de a construi rapid ceva militar reflecta mai mult constientizarea acuta a unui punct slab al Uniunii si nu o descatusare de energii creative tinute, pana acum, in frau de britanici.

In schimb, incercarea liderilor europeni de a revitaliza discutia despre securitatea europeana are un mare avantaj. In functie de rezultate, Uniunea ar putea deveni mult mai atractiva pentru SUA. Oricum, mutarea accentului european pe principiul „security first” ar veni in intampinarea unei asteptari americane de dezvoltare a unui parteneriat cu un actor european care se implica mai activ in agenda globala de securitate.

 

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.