Alegeri prezidentiale in Ucraina

Aceste alegeri vor fi testul major pentru a vedea cum s-a schimbat Ucraina de la invazia rusa. Poate cu alta ocazie o sa scriu si despre motivele si efectele politicii Romaniei de a ignora Ucraina.

Am impresia ca alegatorii ucrainieni stiu ce fac, in ciuda populismelor, a numarului mare candidati speciali aruncati in competitia electorala si a situatiei neclare privind contextul relatiei cu Rusia.

Ma astept ca in primul tur, alegatorii ucrainieni sa voteze mai emotional, mai transant, ca un semnal pentru toata clasa politica, deci Zelenski sa absoarba voturile care vin din asteptarile, frustrarile si criticile votantilor. Votul va fi ca o palma, un vot de blam. Ar fi deajuns pentru o societate mult incercata

Iar in turul doi ma astept sa avem un vot rational, mai calculat, care sa ia in calcul nevoia de stabilitate, predictibilitate si competenta in treburile statului. Deci Zelenski ar urma sa piarda in turul doi in favoarea unui candidat care deja stie sa faca politica, este familiarizat cu complexitatea relatiilor cu Europa si cu Rusia si ofera mai multa stabilitate si predictibilitate ca actor decident.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.