Tichia de margaritar- Romania educata de sus in jos

Ne vaitam ca nu avem profesori si nu stim de ce. Unul dintre motive il puteti citi mai jos. Ministerul Educatiei isi dezvolta o intreaga Directie generala doar pentru „viziunea” Romania educata. Via EduPedu

DOCUMENT Ce face noua Direcție Generală pentru Implementarea Proiectului „România Educată” din Ministerul Educației – o strategie pentru digitalizarea Educației, printre altele

In ciuda criticilor si a reactiilor negative care in mod normal ar fi impus o re-evaluare a intregii abordari, la minister de lucreaza cu frenezie la realizarea unei „encalve organizatorice”, o nisa speciala separata de restul minsiterului.

In mod normal daca ai o viziune si niste obiective ele se dsitribuie spre implementare tuturor directiilor din minister. Noua Directie generala va o tichie de margaritar pe crestetul educatiei romanesti. Sa ma explic de ce.

Proiectul Romania educata a fost mosit in 6 ani, ani in care s-a demonstrat ca avem prea putini specialisti romani pe reforme in educatie si aia asa putini cum sunt de fapt sub-folositi sau respinsi de sistem.

In contextul acestei carente de experti este culmea incompetentei manageriale sa creezi o noua directie generala pe care cu greu o vom popula cu experti. Pentru ca vor fi folositi bani europeni si salariile din aceasta Directie generala vor fi platite din banii alocati programe europene operationale si din PNRR, adica salarii grase.

Majoritatea personalului acestei Directii Generale vor fi pile si cunostinte de partid, adica PNL si care nu vor avea calificarile necesare pentru asa ceva. Politizarea va fi prima consecinta.

A doua consecinta este daca tot nu avem experti cineva trebuie sa se ocupe totusi de atragerea banilor. Asa ca vor apare pseudo-firmele de consultanta pe fondurile europene si din PNRR pentru educatie care vor veni tot pe filiera de partid sau cu protectie de la politic.

Evident ca noua directie generala va intra in conflict cu structurile existente in minister si cu greu se va reusi o coabitare care va tine doar pana in 2024. La urmatoarele alegeri va dispare si acesta directie.

Aceasta Directie Generala este o tichie de margaritar pentru minister. In loc sa implice toate structurile existente in acest proiect si sa foloseasca mai bine resursele avute la dispozitie la nivel central, ministrul Campeanu ofera inca o noua structura birocratica pe tava pentru clientela la partid.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.