Summit-ul de la Sibiu – riscurile unui eveniment fara o buna strategie

Saptamana trecuta am refuzat o invitatie la o emisiune de foarte buna tinuta privind „mizele” summit-ului de la Sibiu. Motivul a fost simplu, riscam sa speculez pe o tema destul de pretentioasa. Sa ma explic.

Cand ma documentez pentru o emisiune obisnuiesc ca in 200 % (am scris metaforic dar corect 200) dintre cazuri sa citesc surse deschise. Nu apelez la surse confidentale, nu apelez la alti experti in privat, nu preiau alte speculatii, merg pe surse deschise, oficiale, publice, cum vreti sa le spuneti.

Pentru Sibiu nu am gasit nimic din surse deschise, asa ca decat sa merg cu propriile speculatii si sa ma sprijin pe propria experienta a altor summit-uri similare, am preferat sa tac.

Secretomania din jurul temelor pentru summit este de inteles pana la un punct. Dar, asta ar fi valabil in conditii normale. Pentru ca exista un dar fata de contextul in care se organizeaza summit-ul.

Summit-ul are loc in plina campanie electorala pentru Parlamentul european si era normal mai multa transparenta. Pentru ce sa faci un summit de foarte mare amploare in a 2- a saptamana de campanie ?

Nu se putea organiza evenimentul inainte de campanie sau dupa alegeri ?

Inainte de campanie, rezultatul unui summit ar fi putut da un impuls participarii la vot, ar mai fi dat motive suplimantare taberei pro-europene. Ar fi avut timp si candidatii sa preia sau sa reactioneze la rezultatele summit-ului.

Acum, cu un summit la mijlocul campaniei, riscul creste pentru noi toti.

Daca rezultatele vor fi bune si foarte bune, probabil vor fi greu de preluat in strategiile de campanie deja lansate.

Daca rezultatele vor fi dezamagitoare atunci. Primo, campaniile pro-europene vor trebui sa faca fata unui eveniment nedorit suplimentar. Secundo, tabara euro-sceptica, populistii si nationalistii, anti-europenii si extrema dreapta vor folosi rezultatele slabe pentru un impuls suplimentar pentru a doua parte a campaniei.

Pentru Romania, riscurile deja se vad. Nici Presedintia Romaniei la Consiliul UE, nici Presedintele Romaniei nu au reusit sa comunice ceva relevant pe temele summit-ului. Nu vrea nimeni, din sfera profesionala, sa stie in detaliu ce se negociaza si ce obiective sunt urmarite, insa macar pozitia Romaniei pe niste teme prioritare ar fi fost utila.

Pe acest fond al lipsei asta de informare, evident la noi summit-ul este doar un vartej adminsitrativ si heirupist la care se adauga reprosul premierului V. Dancila care nu a primit invitatie la eveniment.

Din punct de vedere electoral, pe plan intern, PSD foloseste populist evenimentul summit-ului pentru a organiza contra-evenimente doar pentru ca summit-ul este la Sibiu, fieful politic al presedintelui Iohannis si evident locomotiva PNL.

Pe tematica, am putea avea riscuri mari. De exemplu o declaratie sau o rezolutie finala cu obiective si angajamente vagi sau inadecvate, prea generale si generoase si care acopera tot si nimic in acelasi timp ar fi un esec.

Dupa scenariile privind viitorul UE lansate Juncker, dupa 1500 de dezbtaeri cetatenesti in toata Europa, dupa zeci si sute de conferinte, nu putem accepta doar o declaratie de la Sibiu care sa fie mai vaga decat scenariile, fara substanta, fara sa tina seama de „vocea poporului” consultat de dimineata pana seara si lasat asa cum era inainte.

Ce ar insemna un enunt vag despre autonomia strategica europeana si eventual capabilitatile europene de aparare in acest context ? Pe cine ar multumi ca sefii de state vor declara ca vrem sa aparam Europa in timp ce lucrurile stau altfel ?

Despre securitatea energetica imi este si teama sa ma gandesc ce vom avea dupa rateul Presedintiei Romaniei la Consiliul UE de a gestiona tema Nord Stream 2.

Ne asteptam sa mai vedem ceva nou pe solidaritatea europeana cu Orban si Salvini la pupitru ? Ma uitam ce disperat era Juncker sa nu cumva ca Orban, „eroul”, sa se opuna unor rezultate consensuale la Sibiu. Sa nu strice iesirea eleganta din scena a Comisie Juncker, sa nu strice mostenirea.

Cu ce vom ramane dupa Summitul de la Sibiu ? Europa va ramane cu rezultatele unei reuniuni informale care este greu de spus daca vor cantari prea mult in viitoarea etapa.

Romania va ramane cu un eveniment de prima mana pentru profilul sau european. Nu vom rezolva la summit lucruri care pentru noi sunt importante dar nu au sustinere europeana. Vor fi in schimb plusuri la campania pentru candidatura Presedintelui Iohannis si eventual un plus modest pentru partidele pro-europene.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.