Summit-ul de la Sibiu – provincialismul lustruit

Am mai scris despre Summit-ul de la Sibiu si problemele cu care se confrunta cel mai important eveniment din perioada Presedintiei Romaniei la Consiliul UE.

Dupa o planificare a summit-ului in perioada electorala, dupa o comunicare total lipsita de profesionalism din partea noastra ca tara gazda si dupa o ruptura totala intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria mai apar si alte aspecte negative.

Eu am criticat constant prestatia slaba a premierului Dancila si sper sa scapam de acest om politic dezastru cat mai repede insa nici nu pot remarca marile gafe ale presedintelui Iohannis care a evitat sa coopereze cu premierul ca reprezentant la Guvernului.

Cearta asta provinciala ne face mult rau. Iohannis acum 2 zile declara ca Dancila nu are unde sa participe, poate veni doar la concert. Ieri insa aflam ca se desfasoara 2 evenimente separat de summit, un forum al tinerilor si o conferinta internationala dedicata viitorului UE. Ca sa dam macar impresia ca abordam matur aces tmoment, macar la unul dintre cele 2 evenimente, premierul ar fi trebuit sa prezinte activitatea Presedintiei Romaniei la Consiliul UE. Ar fi fost vorba de a recunoaste munca a mii si mii de oameni din structurile guvernamentale care trag de detaliile dosarelor europene.

Dar nu a fost cazul, Presedintele Iohannis a acaparat total Summit-ul de la Sibiu, s-a asigurat ca nu vede picior de reprezentat al guvernului si a confirmat apasat ca este la cutite cu tot guvernul.

Deci nu este vorba despre Dancila care trebuie sa se vada pe sticla sau nu, sa se intalneasca sau nu cu responsabili europeni ci despre o gandire matura si inteleapta despre stabilitate in statul roman.

La cest spectacol politic lamentabil la Presedintelui Iohannis se adauga acoperirea mediatica care reflecta acelasi provincialism lustruit pana la captuseala. Totul s-a centrat pe cele doua tabere. Ambele tabere au folosit electoral momentul. Nimeni nu a reusit sa ofere un format european de dezbatere, nu au fost invitati experti straini sa comenteze, nu au fost transmise informatii relevante publicului.

Acelesi imagini obosite cu piata Sibiului, cu turisti dezorientati, cu garduri de protectie si covoare rosii. Pe fondul embargoului de informatii aplicat de Presedintele Iohannis si Guvern, care aveau timp sa se certe, televiziunile au apelat la ideile date de altii si au reincalzit ciorba lui Tusk, cum se vede si mai jos.

Concluzii? dupa ce vedem documentele publice al summit-ului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.