Strategia nationala de sanatate – Faza „concurs pe bune”

Cateva observatii pe marginea unui concurs organizat de Ministerul Sanatatii pentru a constitui probabil o echipa de proiect care sa o ajute pe sect de stat Mingiu in elaborarea Strategiei nationale de sanatate. Pentru detalii vezi ANUNȚ DE RECRUTARE ȘI SELECȚIE PERSONAL

Ar putea fi o imagine cu text care spune „Concursuri Expert specialist asistența medicală în ambulatoriu, îngrijiri la domiciliu, paliative, recuperare Expert specialist- asistența medicală spitalicească, îngrijiri de lungă durată Expert specialist- medicamente și evaluarea tehnologiilor medicale .Expert p”ial managementul resurselor umane în sănătate Expert analiză date pentru Elaborarea și aprobarea Strategiei Naționale de Sănătate 2021- -2027 バ MINISTERUL SĂNĂTĂȚII”
  • Observatii
  • e un semnal ingrijorator ca un responsabil din MS sa incerce ACUM sa isi construiasca echipa de proiect pe termen determinat din oamenii din afara ministerului. Cam tarziu pentru a genera rapid o strategie nationala.
  • semnalul este foarte prost pentru conducerea MS pentru ca evident au organizat concursul pentru ca nu pot constitui o echipa cu expertii din minister si incearca sa isi aduca propria echipa care cu o mare probabilitate nu va fi bine vazuta nici de oamenii din minister si nici din INSP.
  • chiar daca se va face angajarea rapida si se constitutie si mai rapid echipa aceasta entitate va depinde total de informatiile si munca birocratilor dar mai ales a celor din INSP, structura care dupa cum stim a fost total in dezacord cu initiativele de reforma initiate de Voiculescu si in general cu reforma sistemului.
  • constituirea unei echipe externe care sa supervizeze managerial activitatea celor din minister va genera conflicte si activitatea va fi clar sabotata dupa cum s-a vazut si la inceputul anului. Alternativa ar fi fost sa dea mai multa responsabilitate structurilor din minister sau sa dea niste obiective clare.

Din anuntul de concurs se vede cam cum sta treaba cand vine vorba de lipsa de viziune manageriala si mai ales lipsa de experienta in politici publice la nivel national. Nu toti cei care se pricep la proiecte locale sa dovedesc ca au si viziune strategica la nivel national.

Dau cateva exemple din anuntul de concurs de cum a forumlat neprofesionist conducerea ministerului cerintele postului pentru experti din echipa de coodonare. Citez:

stabilirea, în strânsă colaborare cu ceilalți specialiști implicați și cu membrii
echipei de proiect, a documentelor de politici publice, a documentelor programatice, strategice și a altor documente relevante, a actelor normative, a indicatorilor, datelor statistice, necesar a fi analizate în vederea elaborării Strategiei Naționale de Sănătate 2021-2027 (SNS 2021-2027);” –
Observatie – O cerinta formulata foarte vag pentru ca o parte din ce se mentioneaza este stabilit prin lege, altele documente sunt stabilite prin norme si regulamente ale MS si altele sunt deja decise prin ordine de ministru.

„evaluarea modului de îndeplinire a obiectivelor, măsurilor și indicatorilor din
Strategia Națională de Sănătate 2014-2020 și din planul de acțiuni al acesteia,
cu accent pe indicatorii stării de sănătate, resurse și servicii de sănătate, inclusiv
din perspectivă comparată la nivelul UE, pe domeniul de competență, în urma
analizei rapoartelor de evaluare a Strategiei Naționale de Sănătate, puse la
dispoziție de către Ministerul Sănătății;”
Observatie – Toatal gresit, atributia de evaluare a indeplinirii obiectivelor este realizata prin legea de organizare a Ministerului de catre structurile cu atributii din minister. Ar fi si neproductiv si ar genera si conflicte si suprapuneri de atributii intre noua echipa si structurile din minister.

„analiza și evaluarea situației actuale în domeniul din titulatură a postului, inclusiv
din perspectivă comparată la nivelul UE;”
Observatie – O atributie care este imposibil de realizat in cele 7-8 luni de angajare de catre un singur expert specialist, total neprofesionist sa stabiliesti asa ceva la nivel individual.

Si acum sa ne tinem bine. Dupa ce i se cere sa faca SINGUR o analiza nationala sectoriala si comparativa cu UE evident vine bomboana pe coliva Strategiei nationale, in stil pur romanesc „răspunde la termenul indicat la toate solicitările de natură administrativă ale coordonatorului/managerului de proiect;Observatie – Si asta pune capac intregii activitati profesionale care o fi ea pentru durata a 7 luni din care 2 luni trebuie sa astepte CERTIFICATUL ORNISS ca proaspatul expert sepecialist sa aiba voie sa se apropie de un calculator din reteaua Ministerului si sa aiba dreptul sa acceseze informatii.

Evident mai sunt multe alte probleme in anunt si cerintele posturilor dar ma opresc aici.

Dupa momentul Voiuculescu si scandalul accesului la informatii evident toti vor sufla in iaurt. REPET – ECHIPA VA ASTEPTA intre 1 -2 luni PRIMIREA CERTIFICATULUI ORNISS CA SA SE APROPIE DE UN CALCULATOR DIN MINISTER.

Concluzia- in contextul pandemiei este greu sa faci o analiza ce sa mai vorbim de o strategie nationala pe mai multi ani. Dar si mai greu este sa gasesti oameni care sa se priceapa la elaborarea unei strategii.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.