Rusia, amic sau inamic ?

Dezbaterile privind securitatea Marii Neagre au fost multe in luna aprilie. A fost un fel de super program de event diplomacy care s-a focalizat pe relatia strategica cu SUA si Marea Neagra, insa cu rezultate amestecate spre modeste. Castigul clar fiind ca mai multi experti americani au depus un efort considerabil pentru a veni in Romania sa dezbata direct cu partea romana. De partea noastra, multa expunere si putina substanta, nimic memorabil.

Presedintia, Universitatea Bucuresti, o agentie Mediafax-ul, MAE si Monitorul Apararii s-au intrecut in conferinte peste conferinte, toate pe aceeasi tema. Am urmarit direct sau pe inregistrari dezbaterile si concluzia este de rezultate modeste, lipsa de viziune romaneasca, cercetare stiintifica aproape deloc, multe contributii formale si tot asa.

Separat de aceasta serie de heirupism diplomatic festivist oficial a mai fost si o dezbatere la Universitatea Bucuresti dedicata securitatii in regiunea Marii Negre. Prin efortul prof. Marian Zulean si prof. Dragos Paul Aligica conferinta de la Universitate a mai ridicat putin cortina oficiala. O remarc pentru ca a iesit putin din „cadrul oficios”.

Din inregistrare se observa ca intre doi fosti sefi de Stat Major General inca mai exista dilema daca Rusia este amic sau inamic, poate doar factor de ingrijorare, poate factor de amenintare, poate ceva, poate altceva. Va recomand sa va uitati mai ales la intervalul 00:34 – 02:39.

Separat de efortuk meritoriu al celor doi organizatori trebuie sa spun ca urmarind asemenea discutii imi trece cheful sa mai merg la evenimente dedicate Marii Negre.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.