Republica Moldova intra in era post-Plahotniuc

In timp ce in Moldova guvernul este in chinurile facerii, la Digi 24 TV ruleaza o emisiune „Rusia- Cicatricile -agresiuni convertite prin tatuaj”. Chiar subtila coincidenta. Insa nu despre simbolism doresc sa scriu ci despre realism si pragmatism.

Blocul ACUM a facut pasul in politica de stat, adica a inceput sa isi asume riscuri. Dar nu din postura de actor politic de opozitie ci ca forta politica de guvernare.

Maia Sandu si Andrei Nastase au plecat cu un handicap major in cursa politica a alegerilor, ceva ce politicienii profesionisti nu vor face vreodata. ACUM si-a impus o agenda atat de stricta, detronarea lui Plahotniuc si dezoligarhizarea statului, incat principiul flexibilitatii a disparut din stategia lor.

Fermitatea pozitiei ACUM a fost mentinuta constant in ultimele 90 de zile incat perspectiva alegerilor anticipate parea tot mai conturata. Este „meritul” socialistilor ca au fost foarte flexibili, jocul dublu al presedintelui Dodon ducand in final la un acord cu blocul ACUM.

Acordul ACUM PSRM are la o prima lectura un set de mecanisme foarte stricte prin care blocul ACUM se asigura ca socialistii vor asigura sprijinul pentru noul Guvern condus de Maia Sandu. Insa acordul comporta mai multe riscuri.

  1. Esecul unei urmariri penale impotriva lui Plahotniuc din lipsa de probe ar putea lovi puternic in guvern. Aparent probe ar fi in realitate justitia din Moldova va amenda multe dintre ele pentru ca influenta lui Plahotniuc este foarte mare.
  2. Acordul stabilieste niste obiective pentru dezoligarhizare insa nu sunt stabilite termene sau calendare. Din motive evidente ca planul respectiv va fi intarziat de procedurile greoaie si legislatia cu lacune. Deci nu vom avea o dezoligarhizare rapida sau spectaculoasa.
  3. Sprijinul socialistilor va fi selectiv si vor apare probleme privind prioritatile in realizarea acordului. Gradul de instabilitate va creste cu cat guvernul Maia se va apropia de interesele socialistilor si va afecta pozitia presedintelui Dodon.

Socialistii si Dodon au fost abili, au capacitat Blocul ACUM sa se confrunte cu PLahotniuc dar 3 scenarii sunt foarte periculoase pentru Maia si Nastase.

Primul – Esecul unui proces rapid si eficient impotriva lui Plahotniuc va afecta imaginea premierului Maia Sandu si a blocului ACUM iar Dodon si socialistii vor putea sa revina la discutii cu democratii pentru alta majoritate in Parlament.

A doilea – Eliminarea din viata publica si condamnarea lui Plahotniuc ar putea oferi socialistilor un motiv sa colaboreze cu Partidul Democrat eliberat de „dictator” si acum perfect onorabil pentru o alta majoritate.

Al treilea – Ruperea acordului de catre socialisti prin blocaje artificiale in guvern pentru a declansa alegeri anticipate. Blocul ACUM va fi prezentat ca incapabil sa guverneze si ca erodat.

Intre timp in Romania, analisti precum Iulian Chifu sau Dan Dungaciu nu vad cu ochi bun blocul pro-european ACUM. Din partea celor doi este un fel de cautionare a Partidului Democrat si a retelei de interese dezvoltate de Plahotniuc in Romania. Pe cei doi nu ii intereseaza prea mult ca politica Bucurestiului fata de Moldova este aproape inexitenta. Chifu declara ca si asa Romania a facut destul si ca ce face Romania est el aun nivel inalt european si nu se baga Bucurestiul in toate oalele din Chisinau. Pe scurt, Chifu, ca mesager neoficial, al unora sau al altora nu considera ca Bucurestiul ar fi depasit de situatie.

Dan Dungaciu vine cu o perspectiva geopolitica. El considera ca acordul ACUM PSRM este o coalitie „contra-naturii” si a fost dictata pe 3 iunie dupa o reuniune la Chisinau a reprezentantilor UE, Rusia si SUA.

In ambele cazuri, cei doi analisti specializati pe Moldova, nu vin cu nimic nou, nu propun chestiuni concrete privind polica Romaniei in noul context politic de la Chisinau si nici nu tin cont de conditiile in care au loc evolutiile din Parlamentul Moldovei.

In concluzie, ACUM a intrat pe un curs foarte riscant dar care reflecta responsabilitatea liderilor Sandu si Nastase care au promis ca vor asigura un guvern functional daca fortele politce din Parlament accepta agenda dezoligarhizarii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.