Referendumul pentru justite. Doua teme, dar cate intrebari ?

Presedintele Iohannis a propus ieri doua teme pentru referendumul pentru justitie.

Prima: Interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție.

Cea de-a doua: Interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe. Sursa: hotnews

Augustin Zegrean este transant. Referendumul risca sa nu produca rezultate din motive de conceptie. Sursa aici 

Eu nu ma asteptam ca Presedintele sa propuna doua teme si sa nu avanseze direct o intrebare.

Temel sunt destule de neclare, mai ales a doua. Greu de explicat ce sa mai spun de stabilirea unei intrebari simple care sa contina aceasta tema complexa.

Cu celalat referendum despre familie am avut vreo 6 luni in care evident nimeni nu s-a fortat prea tare sa explice tema familiei. Pentru referendumul pe justitie avem cateva saptamani deci nu ne putem angaja la nimic serios cand, in paralel, ar trebui sa duduie campania pentru europarlamentare.

Prima tema a fost conceputa de Cotroceni pe un model de teasing, ar trebui sa ne faca sa rezonam emotional la folosirea amnistiei pentru cei corupti cu multe milioane de euro care ies usor din puscarii in comparatie cu cei care fura un portofel si nu ies din puscarie cu amnistia. Aceasta prima tema ar trebui sa mobilizeze lumea la referendum si implict la votul pentru europarlamentare.

A doua tema a fost conceputa pentru a irita si enerva puterea PSD si ALDE care ar trebui sa muste momeala si sa se agite, sa critice, sa faca greseli, sa abuzeze de pozitia de la putere, context foarte bun pentru PNL sa foloseasca luarile de pozitie din partea puterii pentru a ilustra nevoia de schimbare. A doua tema sustine PNL si strategia sa de campanie.

Deci rostul acestor propuneri nu este identificarea intrebarilor sau consultarea partidelor ci sa genere un context favorabil mobilizarii mai multor votanti si secundar, pozitionarii favorabile a PNL.

Tema USR „Fara penali in functii publice” pare in acest moment estompata si trecuta pe linie moarta.

Indiferenta PSD este aparenta semn ca si Liviu Dragnea pregateste un vehicul de mobilizare special. Probabil va folosi o campanie TV cu manipulari „soc si groaza cu Iohannis 8 case canibal si nazist”  ca platforma sauo strategie care implica un minister.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.