Realitati post-Brexit

Brexitul atrage multa patima si emotie. Am citit pe Euronews un exemplu, un fel de avanpremiera, la ce ne-am putea astepta imediat dupa un Brexit, indiferent de scenariu. In acest articolse vede ca nervii sunt intinsi la maxim in Marea Britanie iar ocaziile de a mai racorii capetele infierbantate vor fi cautate cu asiduitate.

Atitudini

Euronews a prezentat cazul unei soprane, Anna Patalong, ferventa pro-europeana, care a decis sa poarte la un concert culorile si simbolurile UE.

Brexitul atrage multa patima si emotie.
Sursa: Euronews

Acest tip de atitudine, de afisare si auto-definire va fi o tendinta care a aparut ca sa ramana multa vreme in societatea britanica. Perioada in care Marea Britanie a fost in UE a marcat o generatie si schimbarea este evidenta. Europa va fi mult mai prezenta in inimile britanicilor, chiar mai mult decat se asteptau unii sau altii si asta va da multe batai de cap taberei pro-Brexit.

Simbolicul va deveni mai important

Stirea din Euronews prezinta polemica dintre sotul sopranei si partizani pro-Brexit. Sotul a postat pe tweeter informatia ca sotiei sale i s-a cerut sa isi schimbe tinuta. Din acesta cauza spuneam ca Brexitul atrage multa patima si emotie, oamenii devin sensibili la orice actiune simbolica, sugestie sau initiativa care ar urmari sa marcheze teoritorii mentale ale celor doua tabere.

Impresia mea este ca simbolicul va deveni mai important in aceasta polemica, in contextul in care taberele sunt bine definite, argumentele rationale si strategiile au fost epuizate si evident situatia este de blocaj. Aceasta directie va fi accelerata de mentinerea taberei pro-Brexit la putere, parghiile economice si administrative vor fi orientate spre atenuarea celeilalte tabere.

In acest mediu intolerant probabil ca vor incepe sa apara simbolurile pro-Europa si pro-Brexit. Acestea vor defini noua realitate politica din UK. Iar in conditii de incertitudine simbolurile iau locul unor mecanisme sociale care asigura stabilitatea unor atitudini si sentimentul de coeziune in grupul respectiv. Britanicii pro-Europeni isi vor inventa propriul limbaj simbolic, cu exponenti, cu proiecte si intitiative. Vor avea nevoie de o identitate.

Realitatea post-Brexit

In acest moment am putea spune ca dupa Brexit, UE va fi constant subiect de campanie negativa si demonizare. Tranzitia cu toate greutatile sale va fi mediatic acoperita sau ocultata de campanii permanente anti-UE iar treptat canalele pro-EU vor scadea ca impact si importanta. Doar asa se poate deturna preocuparea de a face fata greutatilor separarii de Europa. Pe acest fond, tabara pro-EU va apela la forme simbolice asa cum am vazut mai sus.

Realitatea post-Brexit va fi dura, probleme economice interne, incercari de a defini UE ca tap ispasitor, tabara pro-UE va fi tinta izolarii iar riscul de intarire a nationalismului si populismului va creste in UK.

Ar fi greu de anticipat acum pana unde se va merge cu acest tip de abordare dar sigur multi vor dori sa raspunda macar simbolic realitatii post-Brexit.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.