Proiectul de tara

Am aflat ca Presedinitia a lansat proiectul de tara, initiativa de care se va ocupa o comisie prezidentiala. Nu comentez acum oportunitatea proiectului, cred doar ca este o incercare a Presedintelui de a sincroniza procesul intern de reflectie cu cel la nivel european referitor la viitorul Uniunii. Probabil totul a fost declansat la sugestia Bruxellesului.

Nu comentez componenta comisiei dar constat că de fapt nu exista nimeni care sa provina din economia de piata. Sectorul economic este lipsa. Degeaba introduci 3 bancheri si un consultant ca nu sunt reprezentativi.

Imi aduc aminte ca la proiectele de anvergura importante pentru Europa nu sunt exclusi reprezentantii economiei de piata.

Exemple.

In 2010, Grupul de personalitati pentru elaborarea Conceptului Strategic NATO a avut ca secretar al grupului pe Jeroen van der Veer – President and Chief Executive Officer of Royal Dutch Shell PLC.

In 2016, Grupul de personalitati UE care a elaborat raportul Preparatory Action on Common Security and Defence Policy (CSDP) cuprinde, dau doar inceputul listei din care se vede cata industrie privata se implica in documentele strategice UE.

Fernando Abril-Martorell, CEO of Indra
Carl Bildt, former Prime Minister of Sweden and Minister of Foreign Affairs
Antoine Bouvier, CEO of MBDA
Håkan Buskhe, CEO of Saab
Paul de Krom, former Secretary of State for Social Affairs and Employment, President
and CEO of TNO, a Dutch applied research organisation
Tom Enders, CEO of Airbus Group
Michael Gahler, MEP, European Parliament Rapporteur for the Commission’s Communication on defence
Elisabeth Guigou, President of the Foreign Affairs Commission of l’Assemblée Nationale,
former Minister of European Affairs, of Justice and of Employment
Ian King, CEO of BAE Systems

Recomandarea mea este sa ne facem temele mai temeinic.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.