Ce urmeaza dupa ?

Daca ii citim pe analisti aflam ceva general. Ca dupa pandemie nu va mai fi cum a fost. Nici in democratia europeana, nici in relatiile internationale, nici in economia globalizata. Ca totul va fi afectat si ca gata s-a incheiat o era si ne uitam cum se duc pe apa Sambetei, mareata America, proiectul european, acordul climatic, frumusetea oraselor din Franta, stralucirea Italiei si nici Steaua nu va mai fi ce era odata.

Intrebarea ramane. Ce vom experimenta ? totalitarism ? populism ? exagerez cand spun ca vom experimenta, de fapt vom lua in piept tot greul, nu va veni in doze, ne vine varianta cu toate optiunile incluse, aia premium. Un haos sanatos, robust care te macina pe indelete si la ore de maxima audienta. Dar oare asa va fi ?

Mai sunt si alternative la viziunea analistilor, care viziune in treacat fie spus, pare mai de Netflix, mai dramatizata.

Emanuel Ciocu prevede o tehnocratie care se infiripa la orizont.

Daca as fi rautacios as putea spune ca si Ceausescu, cand si-a dat seama ca nu prea mai merge dezvoltarea Romaniei pe stravechea metoda comunista, a scos in fata ideea bazei stiintifice a socialismului. Pentru ca nu putea sa spuna ca marketingul burghez, managementul capitalist, etica profesionala urmau sa puna umarul la dezvoltarea Romaniei.

Asa s-a impus uniunea fortata intre elitele tehnice formate fara tutela sovietica si ideologia national-comunista in Romania. Politicul o duce bine mersi cu o elita tehnocratica cam ca in Federatia Rusa si culmea ca tot tehnocratismul bine dirijat idelogic coexista pasnic cu dictatorii si regimurile autoritare.

Cu cateva elite tehnocratice atent cultivate sub clopotul de sticla conduci o tara dar dilema cea mai grea tot persista. Eficienta nu insemna legitimitate, care nu insemna reprezentare si care nu insemna unitate. Mai devreme sau mai tarziu, elitele tehnocratice se indeparteaza de popor ca formula circumferintei cercului de forma marului de pe taraba.

Iar poporul nu traieste cu formule matematice.

Si ghici cine lustruieste marul pus la vanzare pe taraba ?

Ai ghicit, cel mai bun vanzator din piata ramane tot omul politic.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.