SRI pe model sovietic ?!

De la purtatorul de cuvant al SRI, domnul Marincea, aflam ca:

„Funcționăm după o lege de pe vremea cînd telefonul mobil și internetul nu existau (…) Sînt cîteva mii de angajați în plus, deci. SRI a fost organizat pe model sovietic, cu structuri în fiecare județ”, spune Marincea. Via Stiripesurse

Poate ca domnul Marincea ar avea nevoie de o sugestie. Sa citeasca acest articol din Legea de organizare a SRI. Lege evident veche si mult in urma, dar chiar si in aceste conditii, in articolul selectat mai jos cred leguitorii au avut in vedere problema spinoasa a organizarii.

Art. 26. 

Structura, efectivele, mobilizarea rezerviștilor Serviciului Român de Informații, precum și Regulamentul de funcționare a acestuia se aprobă de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Biroul executiv al Serviciului Român de Informații, în funcție de nevoi, în limitele stabilite de lege și ale efectivelor aprobate, propune Consiliului Suprem de Apărare a Țării îmbunătățirea structurilor Serviciului Român de Informații și redistribuirea efectivelor.

Da, legea este veche, depasita, insa si cei de astazi care o interprezeaza sunt depasiti. Nu am vazut pana acum director SRI sa spuna, cat a fost in functie sau la pensie, ca a incercat din rasputeri, oficial, sa foloseasca prevederile din acest articol 26. Sigur, mai aruncau prin presa, mai sugerau mici nemultumiri dar nimic profesionist si nimic clar.

 

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.