Pariul Presedintelui Volodimir Zelenski

Dupa ce am vazut ceremonia de investire a Presedintelui Volodimir Zelenski si am citit discursul inaugural pot sa creionez cateva impresii.

In privinta Donbasului, Zelenski pare sa sugereze o rediscutare a planului si masurilor de incetare a focului. Linia sa rosie pe acesta tema fiind situatia prizonierilor ucrainieni luati de rusi.

Diaspora ucraineana va fi o prioritate. Probabil pe model baltic, cand imediat dupa 1989, multi baltici din diaspora au revenit sa puna umarul la formarea noilor state baltice, asa ar dori Zelinski sa fie. Probabil noul presedinte se va baza pe un grup sau val de tehnocrati cu origini in Ucraina adusi din afara pe probleme de reforma si guvernare.

Pariul major al Presedintelui Volodimir Zelenski pare sa fie regandirea politicii Kievului fata de populatia rusofona din regiunile separatiste. Nu este exclus sa faca concesii si sa abordeze altfel statutul minoritatii ruse. Din discurs reiese disponibilitate sa de a discuta direct cu Vladimir Putin aceasta tema. Zelinski stie ca Moscova are un plan cu mai multe masuri adminstrative si guvernamentale prin care sa atraga si sa mentina populatia rusa din aceste regiuni separatise in sfera sa de influenta. Zelinski trebuie sa preia rapid initiativa prin masuri ale guvernului de la Kiev pentru a nu ostiliza si mai mult populatia aflata sub influenta Moscovei si pentru a o atrage. O reconciliere intre cele doua populatii plus un nou statut pentru minoritatea rusa ar fi un pariu foarte riscant al presedintelui Zelenski. Greu de spus daca are si o strategie in spatele unui asemenea pariu.

Zelenski evita cuvantul minoritate, accepta doar ideea de diversitate in interiorul „natiunii ucrainiene”. Pare sa considere o prioritate rezolvarea problemelor sociale si economice comune si este mai putin interesat de aplicarea principiilor democratice privind drepturile minoritatilor. Probabil conceptul de popor/natiune ucrainieana va deveni central in discursul sau. O abordare egalitarista formala a conceptului de natiune ucrainiana va oferi baza pentru noul statul al minoritatii ruse. Este probabil ca presedintele Zelenski sa foloseasca doar distinctia dintre ucrainenii care vorbesc ucrainieana si cei care vorbesc rusa si sa evite folosirea ideii de minoritate rusa. Pe tema asta mai vedem.

Zelenski vrea schimbari in sectorul de securitate si aparare. Este greu de spus in acest moment daca se doreste doar inlocuirea unor nume compromise sau se vrea o reforma in profunzime.

Nu in ultimul rand, Zelenski va fi interesat de introducerea sau atingerea unor „standarde NATO”. Exprimarea a fost destul de vaga in discurs dar probabil se refera la obiectivele din planul de aderare la NATO. Adica ar dori sa accelereze atingerea unor obiective de reforma politica, legislativa, in justitie, servicii secrete si armata.

In concluzie, din discurs reiese ca Presedintele Volodimir Zelenski, pare mai pregatit decat acum cateva saptamani, ca se focalizeaza pe relatia cu Moscova si ca nu vrea sa adanceasca si mai mult clivajul din regiunile separatiste.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.