Negocierile pentru guvern. Miscarea USRPLUS

Dan Barna a propus să fie numit altcineva de la USRPLUS sef la Camera Deputatilor iar sefii de partide sa devina vicepremieri. Cateva observatii telegrafice.

  1. later edit: daca esti sef la Camera Deputatilor si nu esti sef de partid intotdeauna se va discuta peste capul tau direct cu seful partidului USRPLUS deci pierzi autoritate si credibilitate foarte rapid.
  2. Sefii de partide vor fi afectati in autoritatea lor in partidele pe care le conduc daca ar accepta pozitia de vicepremieri asa ca de fapt nu vor accepta.
  3. Daca esti vicepremier tot nu controlezi deciziile premierului in Guvern pentru ca vicepremierii nu controleaza Secretariatul general al Guvernului, SGG-ul si deci nu pot controla planificarea prioritatilor. Un razboi birocratic si procedural de uzura se poate instala rapid.
  4. 1 premier PNL + un vicepremier sef de partid PNL + 1 vicepremier sef de partid UDMR VERSUS 1 vicepremier sef de partid USRPLUS. Rezulta un raport de 3-1 la masa deciziilor. Nu stiu daca asta convine USRPLUS, adica sa fie in minoritate in grupul de decizie al coalitiei imaginat de Dan Barna.
  5. Propunerea USRPLUS nu este o presiune pusa pe PNL, de fapt Dan Barna a propus ceva ca sa scape EL de presiunea din ultimele zile.
  6. Construirea unui grup de decizie a coalitiei in Guvern cu vicepremieri nu este eficienta atata vreme cat de fapt lupta si supravegherea reciproca se da in Parlament unde oricand PSD poate sa debalanseze controlul URSPLUS prin voturi conjucturale date individual pe proiecte ale PNL si astfel sa adanceasca problemele in interiorul coalitiei.
  7. Nu este de ajuns nici clauza cu interzicerea traseismului politic in Parlament pentru ca parlamentarii pot vota si ca independenti oricum si oricand.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.