Greve, negocieri si iar negocieri. Saptamana pe scurt

A fost o saptamana densa in evenimente.

Pe plan intern

  • sindicatele din industria de aparare bat la usa Cotroceniului, au vorbit cu un grup de consilieri prezidentiali,
  • in paralel, ministrii apararii si economiei organizeaza intalniri de lucru dedicate tot industriei de armament.
  • greva procurorilor, un gest care vine prea tarziu si pare cam anemica, un fel de cantec de lebada, finalul va fi acelasi, declinul statului de drept,

Regional

  • a avut loc Conferinta societatii civile romano-ucrainiene organizata de ESGA si PRISM,
  • reuniunea Bucharest 9 Initiative, rezultatele greu de estimat, declaratia finala fiind un exemplu perfect de dialog multilateral slab productiv, nu exista initiative noi, proiecte sau luari de pozitie semnificative,

European

  • Laura Codruta Kovesi a trecut de votul din Comisia LIBE cu cele mai multe voturi si pare favorita la sefia structurii Procurorului European, asta in ciuda eforturilor guvernului Dancila de a bloca selectia ei.
  • se deschide sezonul de Fasching, Fassenacht sau Fasnet;, adica de carnaval in Germania, Austria si Elvetia.

Global

  • negocierea americano-chineza pe tema schimburilor comerciale a inregistrat un progres, partea americana a decis sa amane aplicare unor taxe vamale suplimentare pentru anumite produse din China.
  • negocierea americano-nord-coreeana nu a mers la fel de bine. Blocajul nici nu a mai lasat loc unui comunicat comun, nici conferinta de presa comuna si probabil nici macar un calendar precis. Speriat probabil de o posibila intelegere americano-chineza, liderul de la Phenian nu vrea sa renunte la armele nucleare. Doar acest santaj nuclear mai forteaza Bejingul sa se mentina ca un protector pentru Phenian.  

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.